2018-02-09
今晚揸車經過紅磡,剛好看到金田家外寫著九州第一拉麵,反正肚餓,咁岩又有車位,就入去試一試。店內好光猛,以淺色木為主,非常簡潔又柔和Bar枱下有格放袋,非常貼心我一反常態選了黑松露拉麵,明明應該食最正路嘅九州叉燒拉麵嘛,不過黑松露的誘惑的確擋不了我地另外追加木耳、溏心蛋、腩肉叉燒,仲有男爵薯餅等食期間我仲邊飲梅酒,雖然無加冰但都夠凍,味道比較甜、梅味出、酒味香濃但不烈,小小地飲一杯岩岩好香噴噴拉麵來了,最先聞到松露香味,繼而看到拉麵上的一大推黑松露,原來還加入了松露油,難怪香得扣人心弦湯底實在無得呃,一啖就知龍與鳯,湯頭有濃厚豚骨香又滑身。可以不去把黑松露攪散,不會影響湯底之餘,夾起拉麵時亦可以將黑松露粒掛上,入口香味更濃郁。碗內裏還有三塊黑毛豬、木耳、香葱及追加嘅溏心蛋。黑毛豬味漸濃但不羶 ; 溏心蛋味道跟外表顏色更是一樣,一樣入味,溏心挺身而非實心。另外追加嘅木耳非常大兜,腩肉叉燒就有四片,肉質好軟滑,有種入口即溶嘅口感最後同朋友share男爵薯餅,一塊牛肉一塊紫薯。先食咸嘅牛肉薯餅,炸得不油膩,外層鬆脆內層軟滑,滑嘟嘟嘅薯蓉中夾雜著牛肉碎,小小咸,好味道 ; 後食甜嘅紫薯薯餅,紫薯
店內好光猛,以淺色木為主,非常簡潔又柔和
Bar枱下有格放袋,非常貼心
我地另外追加木耳、溏心蛋、腩肉叉燒,仲有男爵薯餅
最後同朋友share男爵薯餅,一塊牛肉一塊紫薯。先食咸嘅牛肉薯餅,炸得不油膩,外層鬆脆內層軟滑,滑嘟嘟嘅薯蓉中夾雜著牛肉碎,小小咸,好味道 ; 後食甜嘅紫薯薯餅,紫薯帶小小甜,而甜味不假,還夾著栗子粒,添香添口感