2025-02-24
初六返工,幾個同事揀咗牛站麻辣火鍋放題作為開年飯,感覺唔錯!餐廳位於觀塘道414號亞太中心6樓。我哋早早book咗位,12點未到已經排滿人,但店員安排得幾熟練,唔使等太耐就畀咗個大卡位。我哋揀咗鴛鴦鍋,蕃茄豬骨鍋底味道濃郁,有少少酸甜,食落去真係好開胃;而昆布柴魚鍋就比較清淡,適合配搭各種食材。美國特級肩胛肉眼質地滑嫩,經過火鍋一燙,肉質嫩滑,非常好食。自助區選擇相當豐富,蔬菜新鮮,肉丸口感彈牙,麵食都有多種選擇。炸物方面有溫箱,保持口感輕脆,仲有幾款涼拌菜,食落清爽可口。仲有水果、糕點、糖水,汽水、果汁、茶品、軟雪糕,想食咩都可以搵到。整體而言,牛站環境舒適,食物選擇多樣,有大頭蝦同Häagen-Dazs、Mövenpick任食,可能係全港最平嘅火鍋店,性價比高,值得再來試其他口味嘅鍋底!