2023-01-14
同屋企人去黃埔買新年野,經過呢間餐廳,突然又好想食台灣野,就入去食啦。我地叫咗幾樣野share食,有台式滷水拼盤,台式肉鬆起司香蔥蛋餅,鹽酥排骨肉燥米粉,羅氏蝦龍蝦汁手作麵同草莓香草蜜糖磚塊歐軟。~~台式滷水拼盤有好多種類,包括有雞翼,豆腐,牛肚,牛𦟌,五花腩同糖心蛋。樣樣都好好味,滷得好入味,特別係牛𦟌,好軟腍。~~台式肉鬆起司香蔥蛋餅即叫即整,食到好濃既芝士味,同埋肉鬆一齊食,好夾。外皮好脆口,好香蛋味。大推~~鹽酥排骨肉燥米粉排骨好大塊,炸得好香脆,食落脆卜卜。個台灣米粉好細滑,勁好味。~~羅氏蝦龍蝦汁手作麵每條手作麵都充滿咗龍蝦汁,好好味。隻蝦都好大隻,肉質爽口彈牙,好新鮮。~~草莓香草蜜糖磚塊每次去茶木必食,勁中意食。即叫即整,要等15分鐘,但真係好值得,多士勁脆,配埋士多啤梨雪糕,係絕配。
~~台式滷水拼盤
~~台式肉鬆起司香蔥蛋餅