2023-04-10
呢間台灣餐廳喺荃灣以前Beans嘅鋪位,老闆係台灣人,經過都見到好多人排隊,睇過介紹都有幾高嘅評價,話係好正宗嘅台灣菜!不過可能期望有啲高,食落係幾好食嘅,都有台灣嘅味道,但又無太驚艷,同埋果日去食都有啲小插曲🫣 排隊唔算等咗好耐,大概30-45分鐘,不過當日落住雨,我同朋友都無帶遮,但都等咗一陣就諗住照等,但唔知點解排到最前嘅時候,店內有空枱都無入人,去到空咗2-3張先開始入,感覺入座安排唔太靈活,入到去感受店員都唔太禮貌,有改善空間啦~•🥢 台味滷肉飯(溫泉蛋) $52🥢 麻辣滷肉飯(糖心蛋) $58麻辣滷肉飯同台味滷肉飯分別不大,就係多咗啲辣粉,食落唔會好辣,係惹味啲,我同朋友都鍾意麻辣滷肉飯多啲~滷肉好濕潤,肥瘦比例幾平均,滷肉飯可以揀配溫泉蛋/糖心蛋,台味(原味)果碗揀咗溫泉蛋,撈勻之後個飯會濕咗少少,所以建議配糖心蛋!另外仲有啲酸菜,唔會好鹹/酸~•🥢 九層塔鹽酥雞 $38炸皮係一粒粒咁,唔係成塊,所以唔厚仲好脆~ 雞肉幾滑,調味都唔會好鹹,而且份量都唔少,不錯~•🥢 肉鬆起司蛋餅 $38餅皮雖然未去到最好食嘅鬆脆(好易撕開一層層),但脆面加埋肉鬆、芝士同蛋點都無得輸,而且
🥢 台味滷肉飯(溫泉蛋) $52
🥢 麻辣滷肉飯(糖心蛋) $58
🥢 九層塔鹽酥雞 $38
🥢 肉鬆起司蛋餅 $38
餅皮雖然未去到最好食嘅鬆脆(好易撕開一層層),但脆面加埋肉鬆、芝士同蛋點都無得輸,而且餡料都好滿!