2022-05-11
睇完《月老》之後,突然好掛住台灣🌕,於是就帶媽媽去咗呢間觀塘嘅樓上台式 cafe ,嚟一個「迷你台灣之旅」!🏡餐廳嘅環境昏暗,裝修簡樸,牆身畫滿壁畫台灣景點嘅壁畫🌅,仲有一幅畫滿台劇人物嘅粉筆畫,而且部分店員仲係台灣人,溫柔嘅國語好親切,✈️真係喚起唔少去台灣旅嘅回憶!menu 除咗美食外,仲加插咗一啲校園小故事💓,睇到好想即刻再刷一次《海派甜心》、《惡作劇之吻》⋯⋯美食方面,呢間餐廳主打台灣地道風味,🍽不過可能迎合香港人口味,所以無咁油膩同重味,😋反而更加啱我胃口!🍜呢個麵線真係無改錯名,豐富到好「勁爆浮誇」!一碗就有齊滷水大腸、貢丸、花枝丸粒、肉羹條,十級飽肚!當中滷水大腸都幾乾淨無臭腥味,而且彈牙惹味,而麵線細滑濃郁,食到好滿足!另配嘅大蒜香腸串係兩條短短嘅台灣腸同兩粒蒜頭。🍢一啖咬落條腸就爆出滿滿嘅鹹甜肉汁,乾蒜調味下,不但減低油膩感,味道變得唔更香口!🍔呢份 burger 幾足料,大過手掌嘅竹炭包夾住生菜、番茄、蘋果切片、豬扒同煎蛋,上面仲插住兩塊餅乾𠻹!漢堡無乜醬汁,可以清楚食到每一層嘅清新口感。真係好想知點解叫「黑熊肉」呢!而甘梅番薯條內脆外軟🍟,撒上酸甜嘅甘梅粉,醒胃之餘
而甘梅番薯條內脆外軟🍟,撒上酸甜嘅甘梅粉,醒胃之餘,好有夜市小食嘅味道!
🍗食得台灣嘢,鹹酥雞係必叫嘅!呢份鹹酥雞炸得酥脆唔油膩,而且無太重香料味,食完都唔會口渴,可以食多幾舊!
🍦呢杯胚芽豆漿好特別,唔算太甜,飲幾啖之後,再將阿華田雪條放入去,唔止可以打卡,味道就更有層次!
🧋呢杯珍奶嘅奶味同茶味平衡得啱啱好,珍珠都好有口感呢!