2023-02-11
去台灣,一定會食鼎泰豐,難得屯門開咗間,梗係要入去食下啦。叫咗幾樣最鍾意食嘅嘢、菜肉餛飩湯麵、台式酸辣湯、紹興酒醉雞、高湯蒜蓉炒菠菜苗、小籠包、蝦仁蛋炒飯,yeah! 台灣嘅感覺返番晒嚟喇!❤️菜肉餛飩湯麵 $80👉🏻 菜肉餛飩皮薄👍,餡料的菜比肉多,麵質有彈性又滑身,清湯湯底不錯,不會太咸。❤️台式酸辣湯$60/碗👉🏻台式酸辣湯,材料非常豐富,有台灣鼎泰豐嘅味道👍。❤️紹興酒醉雞$82👉🏻醉雞好香酒味,唔會太肥,好食。❤️小籠包$68/6隻👉🏻皮薄多汁,一個字「正」!😋❤️蝦仁蛋炒飯$96👉🏻 蝦仁蛋炒飯,雖然只有蝦仁、蛋、蔥的配料,但係都炒得好香、好乾爽、好好味呀⋯⋯,不過就細碟咗啲🤣。❤️高湯蒜蓉炒菠菜苗$76👉🏻菠菜苗好嫩,味道啱啱好。👍推薦指數:❤️❤️❤️❤️🤍店鋪資料 🏢鼎泰豐地址:屯門鄉事會路83號V City商場MTR層M37&M38號舖 #foodieismylifehk #hkfoodie #hongkong #hkfood #food #foodshare #eatstagram #yummy #香港美食 #hk #hkig #fooddaily #happy #foodies #
❤️菜肉餛飩湯麵 $80
❤️台式酸辣湯$60/碗
👉🏻台式酸辣湯,材料非常豐富,有台灣鼎泰豐嘅味道👍。
❤️紹興酒醉雞$82
👉🏻醉雞好香酒味,唔會太肥,好食。
❤️小籠包$68/6隻
👉🏻皮薄多汁,一個字「正」!😋
❤️蝦仁蛋炒飯$96
❤️高湯蒜蓉炒菠菜苗$76
👉🏻菠菜苗好嫩,味道啱啱好。👍
推薦指數:❤️❤️❤️❤️🤍
店鋪資料 🏢
鼎泰豐
#foodieismylifehk #hkfoodie #hongkong #hkfood #food #foodshare #eatstagram #yummy #香港美食 #hk #hkig #fooddaily #happy #foodies #吃貨 #相機食先 #foodie #yum #純粹分享個人感覺 #記録 #食好西 #味道是主觀的 #vcity #屯門美食 #午餐 #lunch #台灣菜 #純分享#真實評價