2022-12-23
台灣遲遲未開關, 良久去唔到台灣狂食所以趁今日放假同朋友去食台灣菜 - 茶木茶木都差不多開左接近20間分店 , 今日就附近黃埔近近地試呢間分店餐廳格局試正 , 裝修仿木系休閒風 , 頗為精緻 讓人放鬆環境乾淨企理 , 座位寬敞舒適 , 店員頗殷勤有禮 , 告知是電話QR CODE落單餐牌設計精美 , 附有晚餐套餐一或二人餐 任君選擇落左order唔夠10min就陸續上枱套餐-紅燒牛肉麵傳統台灣風味嘅紅燒牛肉麵, 有紅燒牛肉, 半熟蛋紅白蘿蔔, 慢煮烤燉嘅紅燒牛肉好入味 又嫩又腍, 湯頭味濃飲完一會不會覺口渴 , 寬條麵份量及軟硬適中套餐-金黃鹽酥雞(半份)香氣四溢 , 酥脆口感讓人愛不釋手 , 味道略為改良 , 比台式的濃咸味略為調淡 , 反讓本人覺得恰到好處套餐-烏魚子元貝手作麵甘甜香口不是死鹹 , 掛滿濃香芝士奶油醬汁的手工麵條 , 口感煙韌滋味 , 元貝表面燒得焦香可口 , 難怪為自家推薦菜式套餐-路邊攤小食 額外+16鹽酥雞塊- 雞扒既外皮香脆,雞肉又嫩又爽口炸花枝丸- 看似平平無奇, 點知一咬落口中間原來係有豬肉餡 , 豬肉鮮味多汁 , 高質蜜糖香腸- 皮脆香口, 與台灣掃街
所以趁今日放假同朋友去食台灣菜 - 茶木
餐牌設計精美 , 附有晚餐套餐一或二人餐 任君選擇
落左order唔夠10min就陸續上枱
套餐-紅燒牛肉麵
鹽酥雞塊- 雞扒既外皮香脆,雞肉又嫩又爽口
蜜糖香腸- 皮脆香口, 與台灣掃街的風味一致
16oz金萱鮮芒果奶蓋冰(苿莉綠茶底) - 芒果肉及青檸舖於面, 芒果奶蓋冰媾綠茶 , 冰爽香滑
雲頂咖啡 - 標準咖啡 , 但口味偏向甘甜 , 估計是高山咖啡豆所致
牛肉煎得富油光 , 肉嫩多汁 , 肉燥濃香並重, 撈飯一流
皮薄而餡肉紮實 , 調味少香辣 而富肉汁 , 不覺膩 , 有4大粒
黑糖珍珠牛奶冰淇淋- 珍珠甜味令普通雪糕層次提升
二人餐 x1 and 一人餐 x1 , 額外升級小食及飲品