2015-09-26 1468 瀏覽
"這絕對不是天上掉下來的禮物", "我們永遠不會去(大陸)"... 為表決心而於臉書公開拒絕之後, 多份報章傳媒加以報導, 從而得知'程班長'這食店. 看見老板程班長對食物與品質的堅持與用心, 好奇也好, 支持也好, 決定一試. 地點為於荔枝角的工業中心, 與地鐵站距離唔算遠, 行入工業中心後才發現除了'程班長'外, 還有很多其它食肆, 有機會要試試. 大概下午二時多到達, 午飯人潮已散去些但依然有好多人. 雖然食店設於工廈但店舖並不算大, 坐位亦唔太多. 點餐屬半自助形式, 先於點餐紙上選食物, 再到收銀處買食物, 坐好後店員稍後會送上餐點. 過膠的點餐紙能遁環再用, 不用浪費紙張, 環保又省成本. 最先送上的是 冬瓜茶 (跟餐+$8), 清甜冬瓜味唔算好甜, 但略為細杯. 跟著上的是 萬巒豬腳冷盤(小) $38. 豬腳好腍, 滷水味淡, 但沾上蒜味重且微辣嘅醬汁同食就好好食, 加上醃菜, 爽爽的, 幾好食. 不過醬汁蒜味很重, 食完會很'大口氣'啊. 清燉牛肉麵 ($50) 上場. 先飲啖牛肉湯, 牛肉味濃, 頗鮮甜, 飲完唔覺口乾. 牛肉用的部份不是一般台灣用的牛腱/金錢腱, 而

冬瓜茶
萬巒豬腳冷盤(小)
清燉牛肉麵 ($50) 上場. 先飲啖牛肉湯, 牛肉味濃, 頗鮮甜, 飲完唔覺口乾. 牛肉用的部份不是一般台灣用的牛腱/金錢腱, 而係用牛腩/牛肋肉. 牛肉軟腍無渣, 好易咬開, 但始終冇牛腱咁好咬口. 麵條係扁身麵, 雖然又粗又厚, 但麵質好Q(彈牙)又唔粉, 就算食得慢麵都唔會變得糊口.
清燉牛肉麵
紅燒半筋半肉麵 ($52) 湯面有層紅辣油, 湯有牛肉味之餘仲微辣. 牛筋很腍, 很黏口, 牛肉一樣軟腍無渣, 同多了一點微辣.
紅燒半筋半肉麵
食完麵已經飽, 但人又為食, 所以外帶 台灣鐵路系列嘅 滷豬排便當 ($45) 和 紅豆芋圓 ($28).
台灣鐵路便當系列
便當外型一如台灣鐵路便當, 很台式. 因為便當於晚上翻熱才吃, 可能影響真正味道, 但就算翻熱吃依然好味, 滷豬排軟腍唔韌, 滷肉, 滷蛋入味, 肉燥汁伴飯好味, 再加上椰菜同配菜爽爽的, 好味唔膩.
滷豬排便當
紅豆芋圓 糖水唔太甜, 紅豆有少少起沙, 煲到好腍, 黃色芋圓有少少地瓜味, 芋圓煙韌有咬口, 整體感覺頗清甜.
紅豆芋圓
以味道來說, 因為大部份調味料和部份食材都是從台灣買入, 煮嘅方法又地道, 所以有九成台灣風味. 唯一不同係牛肉用嘅部份同肉質, 因為程班長說堅持用新鮮的牛, 所以無法用台灣黃牛, 而是那裡新鮮就用那兒的牛, 肉質方面有所不同, 亦令整碗麵嘅風味有所不同. 不過, 在香港可以食到咁接近台灣風味嘅牛肉麵和食品已經好好.

用心做就有好品質, 擇善固執嘅程班長努力呀 !

2015-09-10
2 分鐘 (堂食)
萬巒豬腳冷盤(小)
清燉牛肉麵
紅燒半筋半肉麵