2022-12-14
大隻仔今次覓食嘅店舖就係💥 台蔡滷肉飯 💥 荃灣呢間旺舖,上一手係長期排隊人氣西餐廳,而家一樣都係長龍店,就係人氣台灣餐廳 「台蔡滷肉飯」。餐廳老闆係台灣人,味道比較正宗。今日平日,餐廳已經坐滿人,大隻仔6:00pm 到餐廳,已經有10個人排緊隊。⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯5⭐️ 超班3⭐️ 一般1⭐️ 差味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️抵食 ⭐️⭐️⭐️⭐️服務 ⭐️⭐️⭐️環境 ⭐️⭐️⭐️⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🔥 鹽酥雞滷肉飯套餐 $70鹽酥雞份量好多,炸得好酥脆,而且仲有肉汁,十分好食。鹽酥雞唔係用現成來貨,係用上雞扒切件拍上木薯粉即炸,質素好高。配滷肉飯:份量大碗,而且味道不錯。配前菜:有少量海帶、荀、雲耳,味道甜甜地,少少黑胡椒味。🔥 藥膳排骨滷肉飯套餐 $82排骨好冧,骨肉分離,但藥膳湯底唔算好濃烈,而且湯飲到尾會有少少苦。一樣配滷肉飯、前菜。🔥 (跟餐)百香果芒果冰茶 +$15比較普通,有少少似藥水味道😂😂。🔥 (跟餐)珍珠茉香奶茶 +$15正常味道,冇好驚訝感覺,珍珠夠Q彈。溫馨提示:顧客多必須排隊。座位比較擠迫必須搭枱。味道好食
💥 台蔡滷肉飯 💥
服務 ⭐️⭐️⭐️
環境 ⭐️⭐️⭐️
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
🔥 鹽酥雞滷肉飯套餐 $70
鹽酥雞份量好多,炸得好酥脆,而且仲有肉汁,十分好食。
配滷肉飯:份量大碗,而且味道不錯。
配前菜:有少量海帶、荀、雲耳,味道甜甜地,少少黑胡椒味。
🔥 藥膳排骨滷肉飯套餐 $82
一樣配滷肉飯、前菜。
🔥 (跟餐)百香果芒果冰茶 +$15
比較普通,有少少似藥水味道😂😂。
🔥 (跟餐)珍珠茉香奶茶 +$15
正常味道,冇好驚訝感覺,珍珠夠Q彈。
溫馨提示:
顧客多必須排隊。
座位比較擠迫必須搭枱。
味道好食,尤其是鹽酥雞,但未去到傳聞中咁神級。