Plato Cafe & Bistro (吳松街)

2018-09-19 2322 瀏覽
今個星期六下午都要到佐敦辦一點公司, 疲倦的身軀撐了一個星期, 都係時候舒舒服服坐低食返個晚餐。 我哋揀咗 佐登 同尖沙咀中間嘅柯士甸道, 就在九龍公園 出口對面 一間西餐廳。 餐廳裝修富有美式風格, 簡約舒服服。 我們選了尊貴二人套餐$298, 計番其實 幾抵食, 隨主菜外還有頭盤小食 ,餐湯同蒜蓉包, 非常豐富, 仲唔使煩惱選什麼吃。加錢升級了龍蝦湯, 有好鮮好濃嘅蝦味, 質地唔算杰身絕對冇打芡汁 嘅效果,而且份量比餐湯更大, 我哋都係share已經好足夠。 蒜蓉包都唔錯, 脆身得嚟唔會乾,蘸湯吃美味。是日餐湯是紫蘇蕃茄湯, 款式幾特別 小小番茄嘅酸又帶紫蘇嘅香。 白酒煮蜆個汁充滿海鮮嘅精華,極度鮮甜, 不過味道太濃太鹹, 好像蓋過蜆嘅鮮甜。煙三文魚凱撒沙律每份都是新鮮即做, 醬汁輕型地剛剛好包著所有蔬菜, 而且有淡淡嘅洋蔥味, 提升成個沙律嘅味道。煙三文魚肉質仍有彈性唔會醃到又鹹又乾, 整體來說這份沙律質素 唔錯。主菜選了法式羊架 配露絲瑪莉燒汁。一客三件嘅羊架, 外皮燒得香脆,order 了7成熟, 感覺有八成熟。 肉質唔算好juicy 同嫩滑, 完全冇羊嘅羶味。 配上rose

餐廳裝修富有美式風格, 簡約舒服服。

龍蝦湯

蒜蓉包都唔錯, 脆身得嚟唔會乾,蘸湯吃美味。

白酒煮蜆

白酒煮蜆

法式羊架 配露絲瑪莉燒汁

主菜選了法式羊架 配露絲瑪莉燒汁。

一客三件嘅羊架, 外皮燒得香脆,order 了7成熟, 感覺有八成熟。 肉質唔算好juicy 同嫩滑, 完全冇羊嘅羶味。 配上rosemary嘅燒汁, 把香草既味道放在燒汁裏, 效果特別。

旁邊嘅配菜也絕不馬虎。 焗新薯又軟熟又香甜, 和沙律菜羊架同吃一流!

龍蝦汁大蝦意大利飯

另一款主菜選了龍蝦汁大蝦意大利飯$168

意大利飯好煙韌唔會煮到過腍,索滿龍蝦嘅精華, 唔會太鹹又有好濃嘅蝦味,非常滋味, 食到停唔到口。 隻虎蝦亦非常新鮮, 彈牙爽甜 仲有蝦頭裏面嘅蝦膏,正!

特濃朱古力

特濃朱古力
聽講邪惡嘅食物可以令人減壓。 面層嘅忌廉 真令人心靈慰藉, 配上香濃嘅朱元力 已經係我哋至愛嘅甜品

藍莓芝士餅
帶有濃香嘅芝士和好味, 綿密得嚟唔會好結實, 酸酸哋嘅藍莓中和甜膩。

二人尊貴套餐只需500元已經吃到飽又超滿足。
龍蝦湯
龍蝦汁大蝦意大利飯