2023-08-21
位於中環嘅立体派,由冠軍級拉麵大師林隆臣主理。今日終於可以一嚐冠軍級拉麵嘅滋味,仲可以感受一下日本地道拉麵嘅文化。店內裝修以木為元素,感覺親切而且舒適。咁熱嘅天氣,有陣時都唔想食太熱嘅拉麵食完大汗疊細汗而店舖好貼心咁出咗一款冷麵食完真係透心涼#涼風紅楚蟹高湯鹽冷麵每日限量10碗湯底特別採用來自日本鳥取縣嘅時令紅楚蟹熬製由日本新潟縣海岸的「笹川流藻鹽」及瀨戶內的「瀨戶內粗鹽」精華調配而成嘅花蛤鹽醬汁整成湯底有蟹嘅清香,飲落去有一陣鹹鮮味配菜仲有帆立貝、糖心蛋、芋蓉以及叉燒等等上枱時,服務員會整一個泡泡造型用嚟打卡當泡泡爆破之後,可以聞到清新嘅柑橘香氣,好新鮮呢~麵條好有彈性,配搭芋蓉可以當沾麵咁食,又或者直接以高湯食用,兩種食法有唔同感覺。#特級白湯拉麵好巨型嘅拉麵😍湯底係日本京都有機飼養嘅丹波地雞熬製極濃雞白湯仲有日本米鴨肉汁,同埋籠目昆布熬製顏色係雪白濃稠,可見師傅落咗好多心機熬成師傅以地道及天然的食材熬製湯底所以絕無任何味精,濃而不膩,仲好有層次拉麵有三塊薄切叉燒,叉燒肥瘦均稱充滿油脂香,入口有溶化嘅感覺仲有好味嘅糖心蛋麵條掛湯力高,每一口都嚐到濃郁嘅湯味#明太子章魚小丸子好出色嘅
店內裝修以木為元素,感覺親切而且舒適。
咁熱嘅天氣,有陣時都唔想食太熱嘅拉麵
食完大汗疊細汗
而店舖好貼心咁出咗一款冷麵
食完真係透心涼
#涼風紅楚蟹高湯鹽冷麵
每日限量10碗
湯底特別採用來自日本鳥取縣嘅時令紅楚蟹熬製
湯底有蟹嘅清香,飲落去有一陣鹹鮮味
配菜仲有帆立貝、糖心蛋、芋蓉以及叉燒等等
當泡泡爆破之後,可以聞到清新嘅柑橘香氣,好新鮮呢~
#特級白湯拉麵
好巨型嘅拉麵😍
湯底係日本京都有機飼養嘅丹波地雞熬製極濃雞白湯
仲有日本米鴨肉汁,同埋籠目昆布熬製
顏色係雪白濃稠,可見師傅落咗好多心機熬成
師傅以地道及天然的食材熬製湯底
所以絕無任何味精,濃而不膩,仲好有層次
拉麵有三塊薄切叉燒,叉燒肥瘦均稱
充滿油脂香,入口有溶化嘅感覺
仲有好味嘅糖心蛋
麵條掛湯力高,每一口都嚐到濃郁嘅湯味
#明太子章魚小丸子
好出色嘅小食👏🏻外脆內軟
吃到粒粒章魚肉,同明太子味道好夾
店內好多特色汽水,試咗木村完熟白桃汽水,山梨葡萄汽水仲有哈密瓜汽水,樽裝好靚,而且好飲。