2019-09-18 2319 瀏覽
承著中秋節假期,  約朋友去尖沙咀海港城購物, 她提議午餐食泰國菜, 看看 Open Rice,  找到 皇后泰國廚房, 剛好在海港城對面, 是間泰國人開的餐廳.餐廳在16樓, 踏進去, 第一印象, 看見開放式廚房, 整潔乾淨, 不同一般餐廳.食堂環境有氣派, 西式天花水晶吊燈好有型格.我們選坐窗邊卡位, 對著九龍公園景觀, 好開揚. 大堂座位闊落.侍應招呼有禮, 我們看見照片推介, 好吸引 !先點飲品: Lemon Tea  薄荷葉烙神花特飲,   清清涼涼帶點酸甜味, 加些微微薄荷香.Butterfly Pea Tea  蝶豆花特飲,  天氣熱最啱飲,  飲品加了檸檬變成藍色, 好特別!睇睇午市菜單,  $68包飲品有四款. 我立即點一客.  泰式街頭牛雜車仔麵. 泰式豬手, 咖喱雞, 烤鴨........(重口味, 適合晚餐)午餐輕食, 湯河都理想.我們揀 了 Platter for 2   皇后特色拼盤 (2人)包括泰式蝦蓉豬肉多士, 糯米春卷, 金錢魚餅, 各兩件, 伴有菜沙律,  自家製酸辣醬. 我們很愛吃的泰國小食, 今次好滿足, 款式多, 擺碟美.秘製醬汁都好味.泰式蝦
食堂環境有氣派, 西式天花水晶吊燈好有型格.
我們選坐窗邊卡位, 對著九龍公園景觀, 好開揚.

大堂座位闊落.
侍應招呼有禮, 我們看見照片推介, 好吸引 !
先點飲品:
午餐輕食, 湯河都理想.
我們很愛吃的泰國小食, 今次好滿足, 款式多, 擺碟美.
秘製醬汁都好味.
泰式蝦蓉豬肉多士,  廣東蝦多士吃得多.  個泰式蝦蓉豬肉多士有些特別.  用了新豬肉和蝦膠做餡, 可作素食. 不會太油膩.   多士炸得香脆, 餡料豐富.
金錢魚餅,  香口好食, 魚味鮮香爽滑, 加上豆角粒及有點辣調味, 口感熱辣辣, 好滋味.
糯米春卷, 不同廣東及越南春卷, 樣子比較纖細, 春卷即叫即炸夠香脆, 配搭菜絲一齊食, 口感極好. 內裏包著軟綿綿的糯米, 沾些酸辣醬, 很好吃.
Miang Kam   小吃生菜肉包
看來隆重, 陶瓷盛器. 載著包生菜的飴餡料, 有紅蘿蔔, 青瓜粒, 香腸, 花生, 洋蔥, 三色椒, 青檸, 辣椒, 乾蔥, 和薑粒等.  七彩繽紛.
還有生菜, 米紙, 溫水, 自家製酸辣醬, 及抹手紙分別送到.
生菜經揀選, 每片新鮮嫩綠, 尺寸大小好平均.

米紙, 溫水.

店長親來示範包生菜程序, 好窩心 !

生菜肉包完成了, 生菜, 米紙, 餡料, 加點酸辣醬汁,  好食得一件接一件,  不離口.
Street Bowl Noodle  泰式街頭牛雜車仔麵
大大碗,  上檯熱騰騰, 份量多, 泰式街頭牛雜有牛丸, 牛腩, 牛筋, 質素好, 煮得夠稔, 湯底清香濃郁.
餸料十分充足, 有牛味.
麵是我最愛的質感, 麵條細滑, 配料洋蔥和炸蒜,  好惹味, 吃得滿意.
最後店長加送甜品.....應節月餅, 出自香格里拉酒店,  真窩心!   我們只顧食, 只剩下一角拍照留念.
餐廳的午餐免收加一股服務費, 好食又抵食 !!   要再來.
  • 皇后特色拼盤
  • 泰式蝦蓉豬肉多士