天外天

Above & Beyond
2019-09-24 976 瀏覽
天外天算係高質素既飲茶點心餐廳,作為開胃小食蜜餞合桃果仁稱得上用心製作及優質之選。甜甜的糖衣蓋過合桃淡淡的苦澀味,糖衣外殻脆身而果仁不會軟,一小碟確不夠!今日食飯人少少,而且唔肚餓,叫既點心唔多,以下只係列舉部份點心:上湯蝦球依麪:麵身唔會過淋,蝦球爽口有鮮味,但略嫌份量太少。個人認為湯底太杰,有些許似「軒」汁多於湯,如果稍微稀釋會更好。鵪春旦燒賣:超水準,有誠意。用上小小的鵪春蛋,單係去殼已經麻煩,難得蛋白光滑無崩,而且內裡仲係流心,以蒸點黎講時間火候非常到家!豬肉調味恰到好處,肉質彈牙,值得推薦。鮮奶撻:好奇怪,鮮奶無味似水,甜味也輕薄,撻皮也唔甜,朋友話食到咸味,微甜配咸/輕甜感覺奇怪,唔好試。

上湯蝦球依麪:

鵪春旦燒賣: