2015-09-18
今日收工後,約左幾個中學同學見面,咁耐冇見,梗係搵一間環境好d既餐廳傾計啦:) 於是就上網搵搵有咩地方適合。最後就選擇左黎呢間Spark Bar &resturant 試試。餐廳位於油麻地站A2出口,就係好景商業大廈個度,地點十分方便,係地鐵出黎行幾分中就到了。一上到去,餐廳甚具特色風格,感覺是個十分舒適輕鬆的地方,好岩上班一族收工後過黎飲下野,傾下計。齊人之後,我地按侍應生既建議,叫左幾個他推介既皇牌菜式。首先叫左一個凱撒沙律,份量十分足料,平時中意食重口味的我,真的不太中意食沙律,覺得味道很淡,很單調。但試完呢個沙律之後,簡直食唔停口,味道濃郁之餘,當中的麵包也十分脆口。份量大得足夠三個人食,絕對是抵食之選。 跟住就叫左一個水牛雞翼!上碟時外觀已十分吸引。而且大大隻。入口之後味道出乎我所料,平時我地最多都係食豉油雞翼,炸雞翼, 可樂雞翼⋯⋯食都食到悶。今次食水牛雞翼,真係第一次。除左帶點蜜糖雞翼的香甜味之外,又帶點咸味,香口得黎唔會太膩。強力推薦去到一定要叫。食完前菜小食後,就開始食正餐了。正餐係南瓜松子大蝦巴馬火腿意大利飯。飯好淋身,索哂d汁之餘又唔會太咸太濃味,恰到
食完前菜小食後,就開始食正餐了。正餐係南瓜松子大蝦巴馬火腿意大利飯。飯好淋身,索哂d汁之餘又唔會太咸太濃味,恰到好處。飯上的大蝦裝飾好搶眼。最正既就係飯入面夾雜住d南瓜,十分香甜,又唔會搶左本身既飯味。連d朋友都食到唔停口。
之後再叫左一個,雙胡椒烤西班牙黑毛豬。豬扒十分易切開又唔會太硬太難咬。胡椒味岩岩好之餘又唔搶豬扒既味道。側邊伴碟有幾塊燒左既茄瓜,同樣係十分好味,絕對不是馬虎之作!食過每個菜式,仲未覺得夠喉,於是叫多左一個意大利海鮮pizza, 雖然細細個,但已足夠三個人的份量,餅底十分脆,簿!:) 飲品方面叫左個雜莓奶昔,大大杯絕對是jumbo size, 上面有一層厚厚的奶油在面,飲品顏色亦十分吸引,飲落去 酸酸甜甜的,果然夠哂開胃!