因為親戚join 左Club Marriott 嘅關係,所以偶爾都會去Sheraton 食飯。今次去左天寶閣。疫情期間都少咗嚟食,今次食返都係覺得咁高水準。依家星期六中午只做一輪,所以唔會坐得好多人。環境一百分。服務都非常周到。🐽潮蓮豬仔腳 $148第一次食到, 佢唔係日日都有。豬仔腳煮到好冧,啲肉又好嫩。醃得酸酸地好好味。🕊脆皮貴妃鴿 $118外皮炸得非常脆,好香口,又保持到肉質嫩滑,無得頂。🥕XO醬爆蘿蔔糕 $118食辣嘅朋友可以問侍應,佢地有提供余均益辣椒醬。蘿蔔糕爆到外層非常香脆。超好味。🌚竹炭焗叉燒包 $88 🤤呢個係我嘅favourite,其實我唔係咁鐘意食叉燒包。但係呢個竹炭焗叉燒包外層焗到好鬆脆,同入邊好juicy嘅餡形成對比。勁鐘意食。🍄松露野菌生煎包 $78煎到個包好似一塊葉片咁。形狀易入口。松露味極香,超好食。🥢翡翠帶子腸 $108食得出帶子嘅鮮味,大大隻帶子係入邊,啖啖鮮味。🦐筍尖鮮蝦餃 $88亦係份量十足,鮮蝦新鮮彈牙。🥢柚子蜜芝麻蛋散 $58大大舊,柚子蜜好重柚子味。鬆化可口。總結,無得輸。寫完呢篇食評都流緊口水。非常推薦大家去食。

🐽潮蓮豬仔腳 $148
🕊脆皮貴妃鴿 $118
外皮炸得非常脆,好香口,又保持到肉質嫩滑,無得頂。
🥕XO醬爆蘿蔔糕 $118
🌚竹炭焗叉燒包 $88 🤤
🍄松露野菌生煎包 $78
煎到個包好似一塊葉片咁。形狀易入口。松露味極香,超好食。
🥢翡翠帶子腸 $108
食得出帶子嘅鮮味,大大隻帶子係入邊,啖啖鮮味。
🦐筍尖鮮蝦餃 $88
亦係份量十足,鮮蝦新鮮彈牙。
🥢柚子蜜芝麻蛋散 $58
大大舊,柚子蜜好重柚子味。鬆化可口。

總結,無得輸。寫完呢篇食評都流緊口水。非常推薦大家去食。
2023-08-12
午餐