餐廳: 鮨文
資訊:

2018-12-06 301 瀏覽
一直都聽過元朗有間好好味嘅Omakase,今日終於有機會使到啦.店入面嘅裝修同其他食Omkase嘅舖頭差唔多冇,乜特別裝修簡簡單單咁. 第一味菜係茶碗蒸, 用左高湯加埋松露做個芡汁去蒸, 再溝埋金泊, 望落去好靚, 食落口好滑而且有濃濃嘅松露味.再來一隻北海道嘅蠔, 廚師調左個檸檬酸汁,食落去海水味都仲係好重, 食到中段回甘味重, 肉身比較爽, 食完後個蠔味仲可以停留係個口到一陣.鹿兒島嘅鰹魚, 用煙燻方法去整, 好香炭香味,  加埋青蔥白蔥, 肉味比較重.BB油甘魚, 油份好多, 肉身比較滑, 加埋啲3-4日嘅嫩蔥, 食落好balance雪魚, 用左個類似西餐手法去煮, 個底汁係用白麵豉整,食落好似白汁咁, 中間夾左白蘿蔔, 中和左雪魚嘅油同令到食落去多左個層次蜜柑鯛, 用蜜柑做成飼料去餵鯛魚, 令到魚肉有蜜柑味, 而且啲味越咬越出, 好得意.北寄貝, 食之前廚師會拍一拍佢, 令佢肉身曲起, 食入口會更加爽口.三文魚子, 呢個三文魚子係我食過最好味嘅 比係北海道食仲好味。用兩種酒煮成嘅糖水再去醃幾日, 外皮脆卜卜, 帶上啲酒嘅香味, 而且唔會似出面用醬油去醃個啲個咸味太over。 野

野生大拖羅, 比起養殖嘅拖羅油份冇咁重,入口有溶化嘅感覺但又保留到一啲咬口,仲可以食到魚嘅肉味。

媟魚(右口魚)手卷, 平時都係食左口魚,右口魚都係第一次食。 油份冇左口魚咁多,但肉質更香口,一路食一路啲魚油係咁流出黎, 成個手卷都係魚香味。

甜蝦海膽飯, 見住個廚師用成版海膽去砌呢個飯出黎, 淨係望住佢整個時都已經興奮, 食落真係好正,用嘅海膽係馬糞海膽嘅其中一種, 呢走款肉質會實小小, 食落甘甜, 一啲異味都冇。

最後生果係靜岡蜜瓜, 上面噴左啲威士忌,食落有小小酒香, 而啲酒又帶出左蜜瓜個甜味出黎。 食落口首先食到酒香,之後就係蜜瓜甜味, 味道非常夾。

其實之前都食過兩三日Omakase, 脂文算係最好食個間, 係元朗有一間咁高質嘅餐廳, 真係元朗人嘅幸福。

2018-11-19