2024-11-28
最近去咗香港首間川菜以花椒為主題fine dining,又是米芝蓮一星餐廳🤩 仲喺大眾點評黑珍珠一鑽餐廳,難怪吸引很多明星名人來光顧,所以又名「名人食府」餐廳裝潢高貴優雅,以純白色設計為主調,另外要讚讚店員服務好好,每上一道菜式都會介紹特色,另外餐廳洗手間非常乾淨企理😆銀盧基本菜單$1388可配紅/白葡萄酒🥂每杯$188🔸️先來welcome drink桃加乳酸🌿口感很清新🔸️涼菜四宮格包括 胭脂蘿蔔 鮮椒雞樅菌 燈影魚片,醬香鴨舌精緻冷盤小菜,每款各有特色,由左邊胭脂蘿蔔開始食,最喜歡鮮椒雞樅菌,辣而又不油膩,燈影魚片又薄又透,廚師心機之作👍🔸️前菜魚子醬甜蝦雞牛湯凍賣相非常精緻,製成啫喱狀,魚子醬嘅鹹香突出甜蝦鮮味。🔸️湯蝴蝶花膠湯 (山椒精油)一出場已經被蝴蝶吸引🦋湯熬足8小時,望落好清,其實飲落好濃郁再加山椒精油後已經喺另一種味道,有層次感,更加提升鮮味。🔸️主菜宮保蜀南竹胎兒鵝肝很特別配搭,味道辣辣地,鹅肝入口溶化,吃落又好清新感覺🔸️大千乾燒關東參第一次吃關東參,肉質爽口彈牙,加了炸過黑毛豬乾🔥旁邊杏鮑菇粒好惹味,整體辣度可以接受,不吃辣朋友都冇問題啊!🔸️甜蜜豆百合味道很清又香甜,清一
銀盧基本菜單$1388
可配紅/白葡萄酒🥂每杯$188
🔸️先來welcome drink
桃加乳酸🌿口感很清新
🔸️涼菜四宮格
包括 胭脂蘿蔔 鮮椒雞樅菌 燈影魚片,醬香鴨舌
🔸️前菜
魚子醬甜蝦雞牛湯凍
賣相非常精緻,製成啫喱狀,魚子醬嘅鹹香突出甜蝦鮮味。
🔸️湯
蝴蝶花膠湯 (山椒精油)
再加山椒精油後已經喺另一種味道,有層次感,更加提升鮮味。
🔸️主菜
宮保蜀南竹胎兒鵝肝
很特別配搭,味道辣辣地,鹅肝入口溶化,吃落又好清新感覺
🔸️大千乾燒關東參
🔸️甜蜜豆百合
味道很清又香甜,清一清口腔內濃郁味道🫛
🔸️土罐貢椒乳鴿
我平時不太喜歡吃乳鴿,但哩度乳鴿令我😂一試難忘🤩因為廚師加入好多花椒,口感特麻,每一口肉都充滿花椒味道🤤太美味喇💯
🔸️青椒汁沸腦韓牛
全晚我最期待一道菜😋因為係最辣🌶🌶🌶店員將青椒汁倒入米線,啱哂我口味,越吃越辣🔥牛肉又好嫩滑🤤🤤推薦💯
🔸️主食
老鹽菜煨飯
廚師加了老鹽菜,臘肉等..再用砂鍋煮煨飯特别香口惹味
🔸️花椒茶
第一次接觸花椒茶,味道不是辣的,店員說沒有咖啡因,仲可以祛濕護膚美顏🤩我地飲咗很多🤭
🔸️甜品
怪味雪糕
個名很特別,其實是豆腐雪糕,但又不關雪糕味道😂而是面上甜酸苦辣鹹 一種醬味道,還有金莎瓜子,辣椒粉,吃落很特別🫠
🔸️糖果(馬卡龍、杏仁薄脆、花椒朱古力)
擺盤很有仙氣🪷平時出面吃馬卡龍非常之甜,但哩度廚師將所有都加了花椒,完全不會太甜,味道仲很特別,我竟然吃哂😋
最後有驚喜🎉仲有份花椒杏仁糖送