2019-05-29 72 瀏覽
依家水餃的款色五花八門,已經唔係單單sell餡料 😂 連水餃皮都有創新玩法!是日去咗一間位於灣仔天樂里(其實好近銅鑼灣鵝頸橋)土好IG-able的水餃店:因為啲水餃係五顏六色🌈影相色彩繽紛🌈🔅🔅🔅🔅🔅一入到餐廳,有嚇一嚇😍點解可以咁girly,裝修可以咁靚好多花花🌸🌸同埋座位好寬敞舒適!同以前食開的水餃店有好大分別!傳統啲嘅水餃店主要賣食物,而地方比較狹窄,通常一張圓枱大家圍埋坐😂🔅🔅🔅🔅🔅1. 麻辣牛肚($48)首先牛肚嘅份量好多,一睇就已經好開心🥳牛肚應該雪凍過,爽口彈牙,再加埋大量嘅蒜粒同係底的麻辣汁(唔算辣到食唔到野)非常惹味🤤 作為開胃菜非常唔錯,如果軟身啲仲好2. 雨花石水餃($72)水餃皮面嘅紅、黃、綠色分別由紅莧菜火龍果汁、南瓜汁、同菠菜汁整作而成~ 餐廳標榜食材色素純天然,果然一食,係滿滿的蔬菜味道👍🏻水餃餡就係豬肉同馬蹄,咬落有少少爽口嘅感覺* 其實跟碟仲有一碗紅棗雪耳燉雞湯,味道非常清,飲完唔會口渴,唔似有味精(但飲哂先記起要影相😂)我試左一啖水餃加一匙羹湯,食物質素有昇華!好神奇!3. 四小福水餃($68)同樣都有跟紅棗雪耳燉雞湯 🥴由左至右,分別係泡菜豬肉餃、
🔅🔅🔅🔅🔅
🔅🔅🔅🔅🔅
1. 麻辣牛肚($48)
麻辣牛肚

2. 雨花石水餃($72)
餐廳標榜食材色素純天然,果然一食,係滿滿的蔬菜味道👍🏻
水餃餡就係豬肉同馬蹄,咬落有少少爽口嘅感覺
我試左一啖水餃加一匙羹湯,食物質素有昇華!好神奇!
雨花石水餃

3. 四小福水餃($68)
同樣都有跟紅棗雪耳燉雞湯 🥴
由左至右,分別係泡菜豬肉餃、南瓜蝦肉餃、素三鮮水餃同紫菜豬肉餃!
每隻水餃都裝有好滿嘅餡!一咬開筷子夾唔好就會滿到跌出嚟 😂😂
咁多隻味入面我最鍾意南瓜蝦肉餃,原本係以為得南瓜同埋蝦肉!點知佢加埋雞蛋喺入面,口感好神奇,配搭好好味!
至於紫菜豬肉餃,相信大家都飲過紫菜湯,如果鍾意飲的朋友應該會好鍾意呢個紫菜豬肉餃!
四小福水餃
南瓜蝦肉餃
素三鮮水餃
紫菜豬肉餃

4. 泡菜豬肉煎餃($58)
非常好食!一邊皮好脆,一邊皮軟熟🤤泡菜豬肉餡了非常夠味,唔需要點任何醬!
泡菜豬肉煎餃

5. 巨峰提子梳打、金橘檸檬梳打($26@)
漸變色好靚😍 攪勻左之後味道非常濃!抵飲!
巨峰提子梳打、柑桔檸檬梳打
2019-05-27