2024-06-27 168 瀏覽
有時候我會因為餐廳主題而去,比如卡通,品牌cross over咁。但如果因為食物題材而去,相對就要嚴格d,因為敢標榜食材,一定係有信心先做到。既然呢間餐廳係叫草同海,我就分開講下。 🍖草,綠色食材,第一時間叫個牛油果沙律,其中一邊用半個配合蟹子,黑白芝麻等等,令到成件事唔腻,而且口感豐富,另外半個,喺將牛油果打成蓉,放入去已經挖空既牛油果皮,底層再加上三文魚碎,由於牛油果已經變成半液體,質感變成同mousse 一樣,嫩滑有層次,而且非常creamy。去到呢度先跳到去甜品部份。兩個特別甜品,喺分別代表海同草嘅苔球同薯仔,我地叫左薯仔,其實佢係有脆皮包住,裡面係tiramisu ,酒香超濃,而甜品本身就好滑。 🍖海,我地叫左炸蠔,海膽魚子忌廉汁墨魚麵。個蠔好脆,最緊要係食到炸油既新鮮,有時食油渣食物,油重複用多幾次,識食嘅一定食得出。另一方面, 忌廉汁超配合海膽,唔單止帶出海膽嘅鮮味,更加唔會殘留半點腥味。 🍖禽,雞肉卷,哩嗰唔喺主題菜式,但係我都想睇下佢嘅質素,佢中間都夾雜著 D 菇,透過滑嘟嘟菇菌,更加體現雞肉既嫩滑,所以"草"仍然係哩個菜式發揮重要作用。 🍺最後係飲品,mix ber

🍺最後係飲品,mix berry同牛油果smoothie 都可以感覺到用左新鮮嘅材料,特別好飲細滑。

餐廳食品冇辜負到佢嘅名字,簡單黎講就係名副其實。