元朗的YOHO MIX新商場近排新開了很多餐廳,今次被呢間西餐廳的流水餐枱吸引了,餐廳裝潢簡潔,帶有日系的大自然風格,除了在用餐位置,也有用餐位置,感覺也很寫意~ 另外,特別要稱讚其中一個男店員,經常都留意到客人的需要,好快便會過來幫忙,收碟速度亦很快👍🏻,非常貼心!當晚我們大約在晚上七點到達,幾乎已經坐滿,建議大家記得提前訂位。1. 🦪白酒忌廉煮澳洲新鮮藍青囗 ($238/700g)青口好新鮮,每隻都好飽滿,肉質鮮嫩,白酒忌廉及蒜香🧄的味道突出,白酒散發淡淡的果香味,帶出青口的鮮味,醬汁非常Creamy😝,還有一件烤得好香脆的牛油法包可以蘸白酒忌廉汁一齊食,好入味!😎2. 🦀白汁海鮮釀蟹蓋意大利麵 ($168)蟹蓋裏面釀了芝士白汁海鮮通粉,非常足料,意粉配料也非常豐富,有魷魚和蜆,白汁味濃郁,帶有洋蔥香味,意粉非常掛汁!😋3. 🍨心太軟配自家製雪糕 ($78)心太軟即叫即製,切開有少許朱古力流心流心的效果,香濃的朱古力配上雪糕,雪糕有三款口味選擇,我選了竹炭椰子味,感覺非常特別,雪糕顏色是黑色的,椰子味香甜清新!☺4. 🥔薯仔提拉米蘇 ($98)造型遠睇都幾似薯仔,幾得意🤣 這道甜品

1. 🦪白酒忌廉煮澳洲新鮮藍青囗 ($238/700g)

2. 🦀白汁海鮮釀蟹蓋意大利麵 ($168)

3. 🍨心太軟配自家製雪糕 ($78)

4. 🥔薯仔提拉米蘇 ($98)

造型遠睇都幾似薯仔,幾得意🤣 這道甜品用外面用上朱古力脆皮包住,入面是提拉米蘇,味道偏甜,旁邊裝飾放了些蘑菇造型的蛋白餅、朱古力餅碎和朱古力海棉蛋糕,好像泥土般,像真度都幾高!

#放假好去處 #生日大餐 #慶祝 #心太軟 #元朗好去處 #香港酒吧 #元朗 #美食 #元朗美食 #hkpizza #hkcafe #852 #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodie #foodiehk #foodie #hkfood #hkblogger #hk #hkig #一路食一路post #食評 #相機食先 #手機食先 #食好西 #吃貨 #香港 #香港美食
2024-08-28
5 分鐘 (堂食)
  • 白汁海鮮釀蟹蓋意大利麵
  • 白酒忌廉煮澳洲新鮮藍青囗
自從有次係太古食過一次PekoPeko之後 一直對佢念念不忘🥰Feel到餐廳由裝修到服務 Menu設計到食物質素都好用心好有誠意🩵上次食過佢既lunch 試左人生第一個炸雞窩夫😋今次黎到元朗新店食dinner~奶油田園風 環境舒服😛有啲大卡位仲有石春同噴水池 超打卡able🤳🏻-DINNER SET FOR TWO $768-✿ WELCOME DRINK ✿有別一般洋食店 依個dinner set先有兩杯welcome drinks夕陽 - 用百香果同檸檬🍋調製酸酸甜甜幾開胃黃昏 - 用鳳梨🍍、青蘋果🍏同蘋果汁🍎調製 相對上甜啲清新啲之後仲有餐茶或咖啡可選擇~✿ STONE FRUIT SALAD ✿​沙律用上黑醋汁、巴馬火腿、無花果、青提子、蜜桃同車厘子🍒火腿份量好多 鹹香十足 其餘既用料都好特別 依個配搭比較少見色彩繽紛帶黎視覺享受之餘食落香甜清新🌱✿ 煙燻三文魚 ✿依個appetizer睇頭不少 儀式感滿滿既上菜方式 兩大朵煙三文魚花 陣陣煙燻香氣💨底下有北非小米 口感似藜麥再加上提子乾同黑魚子 口感豐富!✿ 蘑菇CAPPUCCINO ✿用咖啡杯裝既蘑菇濃湯再打埋泡 睇落真係好
上次食過佢既lunch 試左人生第一個炸雞窩夫😋

今次黎到元朗新店食dinner~

-DINNER SET FOR TWO $768-

✿ WELCOME DRINK ✿
夕陽 - 用百香果同檸檬🍋調製酸酸甜甜幾開胃
之後仲有餐茶或咖啡可選擇~
STONE FRUIT SALAD

✿ STONE FRUIT SALAD ✿
​沙律用上黑醋汁、巴馬火腿、無花果、青提子、蜜桃同車厘子🍒
火腿份量好多 鹹香十足
其餘既用料都好特別 依個配搭比較少見
色彩繽紛帶黎視覺享受之餘食落香甜清新🌱

✿ 煙燻三文魚 ✿
依個appetizer睇頭不少 儀式感滿滿既上菜方式
兩大朵煙三文魚花 陣陣煙燻香氣💨
底下有北非小米 口感似藜麥
再加上提子乾同黑魚子 口感豐富!
蘑菇CAPPUCCINO

✿ 蘑菇CAPPUCCINO ✿
用咖啡杯裝既蘑菇濃湯再打埋泡 睇落真係好似一杯cappuccino☕
蘑菇濃湯超級香濃 帶有粒粒蘑菇碎🍄口感綿稠

竹炭烏冬彈牙 食落都幾似意粉🍝
香煎大蝦拼牛柳伴波特紅酒汁

✿ 香煎大蝦拼牛柳伴波特紅酒汁 ✿
唔好比個紅色嚇親~唔係好生架只係紅酒汁既顏色黎🥩
牛柳厚身 肉質軟稔 紅酒汁微甜~
香煎大蝦肉質扎實🦐

✿ 心太軟配雪糕 ✿
微暖既朱古力心太軟 切落去依然流心
STONE FRUIT SALAD
蘑菇CAPPUCCINO
香煎大蝦拼牛柳伴波特紅酒汁
心太軟配雪糕
去咗元朗 YOHO MIX 嘅 Grass and Sea by PEKO PEKO,呢度地方大之餘仲有兩張 Flow Water Table,成個迷你噴泉喺枱上面,幾靚幾打卡able 📸 如果有養寵物,仲有寵物友善嘅戶外區,帶埋佢哋嚟 Chill 下都冇問題 🐶🐾 我同老公試咗呢度嘅 $768 二人套餐,由 Welcome Drinks、沙律、前菜、餐湯、主菜到甜品,仲包兩杯咖啡或茶,真係好豐富!食到最後我哋兩個不停嗌:「好飽!好飽!」😂 🍄 磨菇 Cappuccino 淨係個名已經令我哋有啲期待!飲落磨菇蓉加上忌廉味道夠香,啱晒鍾意高汁磨菇湯嘅人!🥗 Stone Fruit Salad 沙律菜配 Parma Ham、無花果、青提、藍莓等生果,拌埋黑醋酸酸甜甜幾開胃。🐟 煙燻三文魚 上菜時三文魚用玻璃罩罩住,打開嗰刻煙霧飄出嚟,令我諗起 Beauty and the Beast 🌹✨ 入面係玫瑰造型嘅煙三文魚,配埋北非小米同魚子,味道同賣相都唔錯。🍜 海膽三文魚籽竹炭烏冬 (+$28) 烏冬黑蚊蚊似墨魚麵,麵質比較腍身,北海道海膽汁 Creamy,再配埋加拿大海膽仲有三文魚籽,一啲海

磨菇 Cappuccino
🍄 磨菇 Cappuccino
🥗 Stone Fruit Salad
🐟 煙燻三文魚
海膽三文魚籽竹炭烏冬
🍜 海膽三文魚籽竹炭烏冬 (+$28)
烏冬黑蚊蚊似墨魚麵,麵質比較腍身,北海道海膽汁 Creamy,再配埋加拿大海膽仲有三文魚籽,一啲海膽腥味都冇,$28 值得加!
香煎大蝦拼牛柳
🦐🥩 香煎大蝦拼牛柳
虎蝦燒得啱啱好,牛柳五成熟食落軟腍,牛味偏淡,配埋偏甜嘅紅酒汁同帶帶芝士牛油香嘅蔬菜薯餅,口感好豐富!
苔玉
苔玉
🍵 甜品我哋叫咗元朗店限定嘅苔玉 (+$58)。外形似海澡球,口感似綠豆糕,外邊有抹茶粉,入面有清酒燉蛋同開心果醬,口感幾特別,可惜眼闊肚窄食淨大半嚿!

如果嚟慶祝生日或者週年紀念,記得同店員講,佢哋可以喺甜品碟寫字,仲送即影即有相,幾開心又可以留念!
🍷🍹跟餐本身有兩杯紅酒 / 白酒,如果唔飲酒嘅,可以換成其他飲品。
日出
即磨咖啡
最後我哋再叫咗杯 Summer Special 日出同即磨咖啡。日出由芒果同橙汁調成好清新,咖啡就夠香濃 ☕
題外話/補充資料: 呢度唔單止環境幾好,服務都幾貼心,每次等我哋食完先上下一道菜,完全冇催交枱,一餐咁就食咗兩個鐘!
磨菇 Cappuccino
日出
即磨咖啡
雖說是商場餐廳 但和客人還能打成一片 有些更是長期老顧客 當今實屬難得同時還能吃到具質素、新鮮和創新的美食 也難怪愈夜愈爆滿客人😆✨蟹肉牛油果船 $108這個真的有夠意外 牛油果的外型內藏煙三文魚 味道香濃又不膩另一邊完整半隻牛油果上面放滿蟹肉絲們 鮮味特別足 (牛油果更有像三文魚的錯覺😆❤️有創意、打卡又好吃✨白酒忌廉主澳洲新鮮藍青口 (700g) $238果然沒有點錯 新鮮從澳洲運回來的青口 鮮甜白酒忌廉又不會蓋過青口的香氣 但又能保留着點兒的奶香搭小硬脆口酸麵包 一起吃 更棒🤤✨古法法式油浸鴨腿拌紅莓汁 $228油浸鴨腿真的有夠軟嫩 不用花費力氣就能把它切開不過軟中仍能保留質感 一絲絲的肉香 搭配着鴨皮的油脂香富層次 又不會過於肥膩 而且紅莓汁 更能有開胃解膩的作用✨真要給廚師們的心思加分🫶✨✨薯仔(意大利芝士蛋糕)-2人份 $98這份的像真度有較高!!薯仔的外皮是朱古力脆皮做的裏面滿滿的意大利芝士蛋糕 記得「薯仔」搭配着外面的「泥土」😆內甜甜creamy 外面富海綿朱古力蛋糕口感 兩者配着吃恰恰好👍真想把其他PEKO PEKO 也試一遍環境浪漫 食物精緻好吃😋情侶👫約會、商業/家

✨蟹肉牛油果船 $108
這個真的有夠意外 牛油果的外型內藏煙三文魚 味道香濃又不膩
另一邊完整半隻牛油果上面放滿蟹肉絲們 鮮味特別足
(牛油果更有像三文魚的錯覺😆❤️有創意、打卡又好吃

白酒忌廉主澳洲新鮮藍青口 (700g)
✨白酒忌廉主澳洲新鮮藍青口 (700g) $238

✨薯仔(意大利芝士蛋糕)-2人份 $98
這份的像真度有較高!!薯仔的外皮是朱古力脆皮做的

真想把其他PEKO PEKO 也試一遍
環境浪漫 食物精緻好吃😋
情侶👫約會、商業/家庭🏠聚會都很適合

下次就和你們的那個「他」一起來吧🫶✨
2024-10-23
蟹肉牛油果船
白酒忌廉主澳洲新鮮藍青口 (700g)
古法法式油浸鴨腿拌紅莓汁
薯仔(意大利芝士蛋糕)-2人份
2024-11-09 202 瀏覽
今日試吓呢間特色西餐。餐廳嘅裝修數額沒有格調,而且坐得舒適,加上柔和嘅燈光,嘅空間感覺舒適。二人晚餐$768Welcome drink 有紅酒和白酒選擇白酒幾易入口,口感順滑唔dry, 有fruity 的味道。Stone fruit salad這沙律有Parma ham, 無花果提子蜜桃和車厘子,份量十足,用料多元化又新鮮,味道很夾,配上黒醋,味道清爽煙燻三文魚這個煙燻三文魚真不錯,魚肉鮮美柔軟,有陣陣木香,加上三文魚籽、提子乾和青蘋果等等,輕盈而味美的頭盤。蘑菇Cappuccino 這磨茹湯口感香滑,有濃濃嘅蘑菇香味,又有忌廉嘅奶香,唔係太膩口,味道唔錯。海膽三文魚子竹炭烏冬+$38哇!呢個烏冬真係好好食!海膽大大嚿,味道香甜鮮味,加上三文魚籽的鹹香,加埋香滑嘅忌廉汁,烏冬10分軟滑,掛汁力一流,令人一口接一口。香煎大蝦配牛柳配紅酒汁大蝦煎得甘香,牛柳有兩件,肉質軟腍,無乜脂肪,肉汁比較少,味道ok.心太軟配雪糕呢個心太軟着濃厚嘅朱古力味,味道唔會太甜,加上香滑甜美嘅Gelato,充滿奶香,口感滑溜,冰火滋味,不錯。餐飲選擇檸水,檸檬唔澀,幫助消化。
今日試吓呢間特色西餐。
餐廳嘅裝修數額沒有格調,
而且坐得舒適,加上柔和嘅燈光,嘅空間感覺舒適。

二人晚餐$768

Welcome drink 有紅酒和白酒選擇
白酒幾易入口,口感順滑唔dry, 有fruity 的味道。

Stone fruit salad

蘑菇Cappuccino

海膽三文魚子竹炭烏冬+$38

香煎大蝦配牛柳配紅酒汁

餐飲選擇檸水,
檸檬唔澀,幫助消化。

2024-11-03
Peko Peko元點分店走簡約文青風裝修,以大地同海洋🌊做主題,環境舒適,亦設有戶外用餐區,可以帶埋毛孩一齊嚟食🐾 我地仲座到流水枱設計既卡位,有個小噴泉係張枱上面🩵好特別🔸蟹肉牛油果船 $108 牛油果分成兩半🥑一半以牛油果果肉,混合鮮甜的蟹肉🦀及帶鹹香的蟹子,另一半則以綿滑的牛油果醬,伴上三文魚🐟及洋蔥🧅面層以黑魚籽作點綴。伴碟有杏仁脆片、藜麥、沙律菜🥗整體感覺清爽健康🔸海膽三文魚籽竹炭烏冬 $198 以呈黑色的竹炭烏冬為基底🖤烏冬麵條Q彈有嚼勁,亦十分掛汁。醬汁選用北海道海膽醬,海膽味濃郁又creamy🤤面頭放上鮮甜的加拿大海膽和爆漿的三文魚籽。層次豐富而獨特,令人回味無窮。🔸鱈魚西京燒配鮮魚清湯 $228 鱈魚外皮焦香,肉質細嫩,經過西京燒的處理,帶有濃郁的味噌香氣🐟呈奶白色的鮮魚湯,味道鮮甜而不會腥,可以當湯飲或者同鱈魚一齊食👅濃郁與清湯的清爽形成了完美的平衡。🔸薯仔(意大利芝士蛋糕)$98每間分店都有兩款特別嘅甜品,今次試左其中一款😆甜品造型別緻,意大利芝士蛋糕造成薯仔形狀🥔外層是朱古力脆皮🍫內裏軟芝士口感柔滑,下層手指餅吸盡咖啡酒的味道☕️旁邊用了朱古力蛋糕碎、手指餅
我地仲座到流水枱設計既卡位,有個小噴泉係張枱上面🩵好特別

🔸蟹肉牛油果船 $108

🔸海膽三文魚籽竹炭烏冬 $198
以呈黑色的竹炭烏冬為基底🖤烏冬麵條Q彈有嚼勁,亦十分掛汁。

🔸鱈魚西京燒配鮮魚清湯 $228

🔸薯仔(意大利芝士蛋糕)$98
每間分店都有兩款特別嘅甜品,今次試左其中一款😆甜品造型別緻,意大利芝士蛋糕造成薯仔形狀🥔外層是朱古力脆皮🍫內裏軟芝士口感柔滑,下層手指餅吸盡咖啡酒的味道☕️旁邊用了朱古力蛋糕碎、手指餅及蛋白餅,做出「泥土」及「菇」🍄的造型。無論外型及味道都十分有驚喜。
薯仔(意大利芝士蛋糕)

🔸夕陽-百香果蜂蜜檸檬梳打 $48
飲品清新爽口,百香果的酸甜與蜂蜜🍯的香甜完美結合,再加上檸檬🍋梳打的清爽氣泡,讓人感受到如同夕陽🌞般的溫暖與愉悅。
夕陽-百香果蜂蜜檸檬梳打

鱈魚西京燒配鮮魚清湯
薯仔(意大利芝士蛋糕)
夕陽-百香果蜂蜜檸檬梳打
  • 海膽三文魚子竹炭烏冬
  • 薯仔
2024-10-23 440 瀏覽
入到去 睇餐牌係俾咗部類似ipad去睇揀咗 食dinner set墨西哥玉米脆片配牛油果醬加上紅腰豆食落香口 唔知係薯蓉定咩 啲醬加上啲配料 脆片唔健康都覺得食得似係健康嘅野 周打湯配包包湯裝係茶杯咁 幾得意好飲唔算好粉包都脆香口黑松露雜菌蘆筍意粉份量唔算大份意粉就冇咩特別還好啦雞肉卷 整得唔差 有賣相得黎 汁醬加上肉好冧好食😋😋配料都係健康叫咗杯 sunset 打卡飲品 味道都唔差 叫埋個甜品但太創新外表食落一般冇話覺得會出奇或有驚喜唔會特別推介叫依個甜品整體 野食各樣賣相好好 打卡之用都食得開心環境坐位都舒適 有擺設或靚靚裝修張枱係幾特別
入到去 睇餐牌係俾咗部類似ipad去睇

環境坐位都舒適 有擺設或靚靚裝修
張枱係幾特別

2024-09-04
2024-10-22 480 瀏覽
ෆ⃛ Grass and Sea by PEKO PEKO ෆ⃛兩年前食過荃灣果間有出post,好多人都save咗呢間餐廳(✿´꒳`)ノ°✨ 而家係元朗都開咗分店了!!♡︎.*▶︎▪︎◀︎.* .*・゜ ♡︎.*▶︎▪︎◀︎.* .:*・゜ ♡︎.*▶︎▪︎◀︎.* .*・゜♡餐廳有幾個dinner set可以揀,我哋揀左$768(Set for two),個set已經包左welcome drinks 🥂salad🥗appetiser🧆soup🫕pasta🍝main🥩dessert🍨and drinks🍵Welcome drinks 鳳梨蘋果梳打 & 百香果檸檬梳打 $♪酸酸甜甜嘅sparkling 好適合做welcome drinks 🍹 Salad Stone Fruit Salad ♪ Salad顏色配搭好colourful 的🪸有Parma Ham, 無花果,提子,蕃茄仔,桃,藍莓,粟米,沙律菜食材新鮮喔Appetiser 煙燻三文魚 ♪煙燻三文魚油脂好香,加埋魚子、北非小米、青蘋果等食材,增加咗好多口感🫘Soup 周打海鮮湯 ♪餐湯並唔係heahea的預制湯,而係有大量八爪魚🐙蜆肉等海鮮同紅蘿蔔

Welcome drinks
 鳳梨蘋果梳打 & 百香果檸檬梳打 $♪

Salad
 Stone Fruit Salad ♪

Appetiser
 煙燻三文魚 ♪

Soup
 周打海鮮湯 ♪
餐湯並唔係heahea的預制湯,而係有大量八爪魚🐙蜆肉等海鮮同紅蘿蔔、西芹等蔬菜🥬鮮甜得黎口感亦好豐富。
ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿ / 5

Pasta
 扇貝, 明太子意大利麵 ♪
扇貝半熟鮮甜有口感,明太子醬好濃郁,意粉煮嘅時間較長斷口掛汁!

Main
 香煎大蝦拼牛柳伴波特紅酒汁 ♪
虎蝦好大隻,啖啖肉;牛柳揀咗Medium,肉質軟淋多汁,牛味濃郁;而伴碟既薯餅亦充滿牛油同芝士香,絕對唔比大蝦同牛柳遜色ෆ⃛(ᶿ̴͈᷇◟̵◞̵˂͈᷆ ფ

Dessert
 心太軟配雪糕 ♪
雪糕揀咗比較特別嘅玫瑰味,甜度適中亦唔會太假🍨
ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿.25 / 5

✎ 總括:餐廳大約7點左右已經接近full house,建議大家去之前,特別係假日提前訂位🧚🏻
✼ 加一服務費✔︎
ෆ̈ Grass and Sea by PEKO PEKO (Yuen Long)
✇ 地址: 元朗朗樂路1號元點1樓B141-B142號鋪

2024-10-18 522 瀏覽
午市套餐 (1頭盤+2主菜+鰹魚湯烏冬+精選餐湯) 頭盤同主菜都各有五款選擇,今次頭盤就揀咗和風蛋卷,食落都幾綿滑,配埋醬同柴魚等配料令到個口感唔會咁寡。而主菜方面就揀咗法式燴牛面頰同埋鹽燒鯖魚。燴牛面頰真係超腍!食落好重牛味,入口即溶好正!鯖魚調味得啱啱好,魚肉都唔會煎到太乾身,配埋個彈牙烏冬,一個人食晒成份套餐真係勁飽🤣Avocado Yogurt Smoothie 超健康同營養嘅一杯嘢飲!牛油果好新鮮,一啲都唔會苦,加入咗乳酪仲多左少少甜味,飲完可以促進腸道蠕動,要去轉廁所(唔係肚痛嗰隻)🤣
午市套餐
午市套餐 (1頭盤+2主菜+鰹魚湯烏冬+精選餐湯)
而主菜方面就揀咗法式燴牛面頰同埋鹽燒鯖魚。
燴牛面頰真係超腍!食落好重牛味,入口即溶好正!

Avocado  Yogurt  Smoothie

Avocado Yogurt Smoothie
2024-10-11
午餐
午市套餐
Avocado  Yogurt  Smoothie
朋友話好耐無去過元朗,特意帶佢去元點食下野🫶🏻今次黎左間小清新風既餐廳,幸好同朋友能夠坐到流水枱設計既座位🤩有個小噴泉⛲️成個畫面勁岩打卡!餐廳都係走日式風❤️🌮Peko墨西哥脆片 $128墨西哥脆片要配牛油果醬同薯蓉一齊食好正🤩啲薯蓉入面有蕃茄、洋蔥,紅腰豆,好似飲緊羅宋湯咁🤣再加埋牛油果醬食,好開胃🤤🦑日本天婦羅海苔魷魚 $68炸粉唔厚,入面係啖啖肉,魷魚好彈牙,海苔味好出,唔會食完好口渴😎🦀白汁海鮮釀蟹蓋意大利麵 $168蟹蓋上鋪滿哂白汁蟹肉海鮮,加埋有芝士,好多料🥳意大利粉都索哂啲汁,軟度岩岩好,十分creamy🤩🐔焗釀明太子雞翼 $48明太子味同雞肉比例岩岩好,明太子味唔會搶左風頭,雞翼仲起埋骨,塞滿明太子,正👍🏻🌯慢煮馬蘇里雞卷 $198用左上髀肉加左鴨胸同埋磨菇製成,雞肉好滑同軟熟,口感非常豐富😚🍦自家製玫瑰味雪糕配雜莓 $38雪糕口味有雲呢拿、玫瑰同竹炭,我地揀左玫瑰🌹,食落去真係有玫瑰既味道,唔會太甜🥰依間我會再encore😌😌下次黎要試其他野!Grass and Sea by PEKO PEKO (元朗)📍元朗朗樂路1號元點1樓B141-B142號舖
朋友話好耐無去過元朗,特意帶佢去元點食下野🫶🏻

成個畫面勁岩打卡!
餐廳都係走日式風❤️

🌮Peko墨西哥脆片 $128
墨西哥脆片要配牛油果醬同薯蓉一齊食好正🤩

🦑日本天婦羅海苔魷魚 $68

🦀白汁海鮮釀蟹蓋意大利麵 $168
蟹蓋上鋪滿哂白汁蟹肉海鮮,加埋有芝士,好多料🥳
意大利粉都索哂啲汁,軟度岩岩好,十分creamy🤩

🐔焗釀明太子雞翼 $48

🌯慢煮馬蘇里雞卷 $198

🍦自家製玫瑰味雪糕配雜莓 $38

依間我會再encore😌😌下次黎要試其他野!

📍元朗朗樂路1號元點1樓B141-B142號舖
一間COZY的日式西餐餐廳~ Grass and Sea by PEKO PEKO 絕對係好選擇~今次很幸運的,店員為我和友人安排了流水式餐桌 ! 看著那個小噴泉在桌子上相當可愛和有特色 ! 連同餐點打卡一流的說 ! 餐廳裝修設計以大地色系為主~ 真的有自然感的感覺~ 餐牌設有不同人數系列的DINNER SET~ 適合不同人數組合去ORDER套餐~ 但這次我和友人就選了單點~ 覺得可以有多點不同的選擇~ 這次我們點了一份前菜,兩份小食,一份主菜,一份意粉及一款甜品~ 這麼多的餐點,還要每一款也是100分好吃!!! 絕對對得起的價格及質素!!!💥PEKO墨西哥脆片 / HK$128💥- 傳統墨西哥脆片配上滑身薯蓉,肉醬中配番茄洋蔥,紅腰豆加上牛油果蓉,味道非常之夾。前菜相當開胃!🦑日本天婦羅海苔魷魚 / HK$68🦑- 外面天婦羅脆漿做得非常薄身 ,海苔味濃厚,魷魚新鮮彈牙。不油膩。🐔焗釀日本明太子雞翼(2隻) / HK$48🐔- 明太子味道不算是太突出,與雞翼的比例是剛剛好,一咬肉汁還彈出來!!!雞翼起了骨,裝滿明太子,😆好吃好吃!🦀白汁海鮮釀蟹蓋意大利麵 / HK$168🦀- 蟹蓋上
真的有自然感的感覺~
但這次我和友人就選了單點~ 覺得可以有多點不同的選擇~

PEKO墨西哥脆片
💥PEKO墨西哥脆片 / HK$128💥
- 傳統墨西哥脆片配上滑身薯蓉,肉醬中配番茄洋蔥,
紅腰豆加上牛油果蓉,味道非常之夾。前菜相當開胃!
日本天婦羅海苔魷魚
🦑日本天婦羅海苔魷魚 / HK$68🦑
焗釀日本明太子雞翼(2隻)
🐔焗釀日本明太子雞翼(2隻) / HK$48🐔
雞翼起了骨,裝滿明太子,😆好吃好吃!
白汁海鮮釀蟹蓋意大利麵
🦀白汁海鮮釀蟹蓋意大利麵 / HK$168🦀
- 蟹蓋上裝滿了忌廉白汁蟹肉海鮮,料頭相當多,加上濃厚芝士及香草,芝士控的我覺得相當好吃!
至於意大利粉,熟度剛剛好的,汁漿濃厚,每條意大利粉都包裏了汁醬,汁醬中不只是只有汁~ 而且配料亦有十足份量,味道滿分!
慢煮馬蘇里拉雞卷
🐔慢煮馬蘇里拉雞卷🐔
- 這個下單時店員也會提醒這個制作需時!但絕對值得等待!
汁醬用以番茄,青瓜粒,紅腰豆,洋蔥,黃椒製成,
雞卷是雞上脾肉內包裹了鴨胸及蘑菇。雞肉相當滑身,熟度剛剛好,
整碟主菜絕對吃得出廚師的用心製作!
自家製雪糕配什莓 (玫瑰味)
🌹自家製雪糕配什莓 (玫瑰味) / HK$38🌹
雪糕有雲呢拿,玫瑰,竹炭選擇,我們選擇了玫瑰,它那個雪糕筒應該是日本某品牌的那個零食雪糕筒XD
玫瑰雪糕相當有特色,味道真的吃得出那份玫瑰味道,應該是說吃到的那份「花香」味道?! 😆
這家小店絕對推介 ! 下次再來這個地方時要再來試他們別的菜式 🤭
2024-10-07
PEKO墨西哥脆片
日本天婦羅海苔魷魚
焗釀日本明太子雞翼(2隻)
白汁海鮮釀蟹蓋意大利麵
慢煮馬蘇里拉雞卷
自家製雪糕配什莓 (玫瑰味)
2024-10-11 429 瀏覽
之前系yoho食飯經過都見到呢間幾有格調既西餐廳,所以搵日得閒就去食個晚飯,入到去發現原來之前系荃灣海之戀有食過,元朗呢間系分店,菜式有少少吾同,之前食過都幾好,所以對呢間都有信心。蘑菇cappuccino $58 見到個名幾得意,造型都幾似cappuccino ,蘑菇打碎做蘑菇蓉,所以蘑菇味好香濃,食到一粒粒蘑菇碎,另外表面加左層cream,攪勻一齊飲更香更滑。湯會跟塊丹麥卷,配埋一齊更好味。香脆廣島蠔 $68炸粉薄而且非常鬆脆,入面廣島蠔仲好juicy同軟身,完全無炸乾,煮得非常出色。白汁海鮮釀蟹蓋意粉 $168蟹蓋造型吸引,入面裝滿左不同海鮮,再加埋芝士去焗,蟹蓋下都有魷魚、蜆等海鮮,白汁味濃郁,仲帶有洋蔥香味,意粉掛汁。香煎大蝦拼牛柳伴波特紅酒汁$368蝦夠大隻,煎完仲好爽同彈牙,牛柳7成熟,中間部位顏色帶嫩粉紅色,呢個位好嫩腍,外面已經全熟,切起來感覺幾嫩,但入口會比較鞋,個人建議點5成熟可能比較好。值得一提既系佢薯菜同一般吾同,佢將蔬菜切粒加入忌廉芝士薯蓉內,再去煎,忌廉味濃郁,配牛柳一齊食比紅酒汁更好味。

蘑菇cappuccino $58

香脆廣島蠔 $68

白汁海鮮釀蟹蓋意粉 $168

香煎大蝦拼牛柳伴波特紅酒汁$368

元朗新開商場 Yoho Mix,初次到訪第一時間當然係覓食。有一間裝修精緻,清新簡約的餐廳,晚市提供二至四人套裝,亦可以選擇 À La Carte。假期關係,未到七點就已經要排隊等位。二人套餐分別有三個價錢,👧🏽就揀左中間價位$768 Set for 2。▫️Welcome DrinkSunset 味道偏酸|Dusk 入口甜甜的▪️Stone Fruit Salad超大份的沙律,內有巴馬火腿、無花果、葡萄、蜜桃、車厘子,口感清新▫️Soup周打海鮮湯入口香滑,餐包又香又酥脆▪️Apptizer打卡之選的煙燻三文魚,配搭柿同青蘋果蕃茄 ▫️Main香煎大蝦拼牛柳 伴 波特紅酒汁,牛柳調味唔多,牛味都偏輕,沾些少紅酒汁剛剛好,太多就會被芡汁搶味。▪️Pasta海膽三文魚子竹炭烏冬,推薦大家+$28試試!掛汁力強烏冬入口煙煙韌韌又Creamy,每啖都充滿海膽味和魚子粒。▫️Dessert心太軟流心有點差,但勝在內裡充滿濃郁朱古力和口感軟熟。黑炭椰子雪糕,入口香濃椰子味但整體味道有點鹹。▪️Drink咖啡或茶。位於Yoho中心地段的商場,食物和環境都不錯,而且套餐價格定價不算高,而且有平貴選擇,性價比頗高!

Welcome  Drinks

▫️Welcome Drink
Sunset 味道偏酸|Dusk 入口甜甜的

▪️Stone Fruit Salad

周打海鮮湯

▫️Soup
周打海鮮湯入口香滑,餐包又香又酥脆

▪️Apptizer
打卡之選的煙燻三文魚,配搭柿同青蘋果蕃茄

香煎大蝦拼牛柳 伴 波特紅酒汁

▫️Main

▪️Pasta
海膽三文魚子竹炭烏冬,推薦大家+$28試試!

心太軟配黑炭椰子雪糕

周打海鮮湯
香煎大蝦拼牛柳 伴 波特紅酒汁
心太軟配黑炭椰子雪糕
2024-10-10 418 瀏覽
Grass and Sea by PEKO PEKO (元朗)元朗朗樂路1號元點1樓B141-B142號舖.📍$198 海膽三文魚子竹碳烏冬是日MVP之前在荃灣果間食過一次今次再黎到pekopeko都忍唔住食多一次首先個忌廉醬汁有少少海膽魚子鮮味🤤又唔會有是旦一邊的味道過分失衡而個烏冬係偏軟身,容易佢做粗d的意粉會貼切d🤣海膽亦相當鮮甜,唔會有苦澀味整體個味道出面餐廳好少機會食到,餐廳誠意之作.📍$268 香煎西班牙豬胺豬胺用上簡單的調味味道食落有微微焦香而且肉質軟稔,唔會丸過乾身🤪建議食個時試一舊唔洗點醬先🙆🏻‍♀️.📍$48 Mixed Berries SmoothieBerries 的數量相當足啖啖都係莓😍鍾意Yogurt 類的朋友仔可以一試.📍$98 苔玉外面係白朱古力mousse內面係d 清酒燉蛋同埋中間個夾層有d開心果醬面頭仲灑左mocha 粉食落感覺好特別有微微濃的酒香之餘,又有mocha味係個幾新穎的甜品😝..#yl #元朗#元朗美食 #grassandseabypekopeko #hkig #pekopeko#hkfood #日式#西式
元朗朗樂路1號元點1樓B141-B142號舖

📍$198 海膽三文魚子竹碳烏冬
是日MVP
之前在荃灣果間食過一次
今次再黎到pekopeko都忍唔住食多一次
首先個忌廉醬汁有少少海膽魚子鮮味🤤
又唔會有是旦一邊的味道過分失衡
而個烏冬係偏軟身,容易佢做粗d的意粉會貼切d🤣
海膽亦相當鮮甜,唔會有苦澀味
整體個味道出面餐廳好少機會食到,餐廳誠意之作

📍$268 香煎西班牙豬胺
豬胺用上簡單的調味
味道食落有微微焦香
而且肉質軟稔,唔會丸過乾身🤪
建議食個時試一舊唔洗點醬先🙆🏻‍♀️

內面係d 清酒燉蛋
同埋中間個夾層有d開心果醬
面頭仲灑左mocha 粉
食落感覺好特別
有微微濃的酒香之餘,又有mocha味
係個幾新穎的甜品😝

#yl #元朗#元朗美食
#hkfood #日式#西式
2024-10-08 553 瀏覽
到這個新商場享用午餐,預訂了這家簡約裝修風格的西餐廳。我們享用了以下食物:午餐香烤三文魚配百香果烏龍冰茶($158)店員已提醒三文魚製作時間比較長,一送上來,被它巨大的份量嚇一跳。烤得香噴噴,魚肉新鮮,味道香濃。和風蛋卷、鹽燒鯖魚、法式燴牛面頰鰹魚湯烏冬($108)可從餐牌選擇頭盤和主菜。和風蛋卷軟棉而蛋味濃郁;鹽燒鯖魚有鹹香;燴牛面頰肉質軟腍,牛肉味豐富。鰹魚湯烏冬滑身可口,湯底清澈。食物質素不俗,店員們親切有禮。
到這個新商場享用午餐,預訂了這家簡約裝修風格的西餐廳。
我們享用了以下食物:

午餐香烤三文魚配百香果烏龍冰茶($158)

和風蛋卷、鹽燒鯖魚、法式燴牛面頰鰹魚湯烏冬($108)

食物質素不俗,店員們親切有禮。
2024-10-05