2014-06-10
星期日4:00pm, 最岩舒適悠閒地嘆下午茶. 避過人流不用排隊, 但蛋糕甜點已經冇心水既delices 及petit four. 所以想食受歡迎既甜點就早多少少黎.地方夠開揚, 座位距離適中, 坐得好舒適. 店員細心有禮, 會講解食物, 而且服務態度好, 加一服務收費是值得的. - rose chocolate (熱玫瑰朱古力) ($42) : 飲品一上枱, 我同友人一路影相時, 已經有陣陣玫瑰味飄過黎, 好香好吸引. 入口係溫熱既朱古力比較淡味, 應該用了較多既牛奶來沖調, 味道輕怡, 不愛濃朱古力人士都岩, 而且飲完唔會膩. - cafe au ginger (熱薑汁鮮奶咖啡) ($40) : 友人話, 初飲有少少薑味同咖啡味好平均, 後來越飲越重薑味, 好正. 最尾見杯底有超多薑末, 用料十足, 果然夠薑. - Marthe (伯爵茶朱古力蛋糕) ($38) :外表睇落有層朱古力醬會好膩, 但其實味道濃而不膩, 因為有伯爵茶mousse, 而唔係成件都係濃厚朱古力, 所以食完岩岩好. 材料一層層清色可見, 朱古力淋醬, 伯爵茶mousse, 朱古力蛋糕片, 還布裝飾的黑, 白朱
- Marthe (伯爵茶朱古力蛋糕) ($38) :
外表睇落有層朱古力醬會好膩, 但其實味道濃而不膩, 因為有伯爵茶mousse, 而唔係成件都係濃厚朱古力, 所以食完岩岩好. 材料一層層清色可見, 朱古力淋醬, 伯爵茶mousse, 朱古力蛋糕片, 還布裝飾的黑, 白朱古力片. 雖然材料主要係朱古力, 但整個蛋糕都不會太甜.
- b. barista (開心果熊仔蛋糕) ($48) :
可愛熊仔既外形, 加上友人喜歡開心果, 所以試左呢個蛋糕. 有開心果既mousse, 果蓉及蛋糕片組合而成, 夾雜著開心果碎. 試完唔差幾好味, 清爽既甜點, 有春夏既感覺.
飲品同甜點都不錯, 雖然不是好特出, 但不似食評說的這樣差, 我覺得味道幾好, 而且環境舒適, 服務又好, 所以會再黎.