2019-03-14 384 瀏覽
天氣涼涼地,放工經過強記就好自然咁去排隊買嘢食醫肚!強記係葵芳出名嘅長龍店之一。就算大熱天時都人龍不減,真係好強!記得初次幫襯買牛肉球時,佢只賣$6/串而家已經要$12/串喇!有時我會買5-6串牛肉球返屋企加餸。佢嘅牛肉球比坊間好食,關鍵在於佢嘅豉油…… 豉油味道偏甜,用電飯煲仔保温,而每串牛肉球都會浸一浸啲豉油,久而久之豉油就充滿牛肉味,就變成無敵嘅牛肉味豉油喇!用呢啲豉油點燒賣,燒賣都特別香甜唔怪之得佢哋拮牛肉球燒賣拮到變無影手啦!強記有另一秘製醬汁 - 超辣咖哩汁。佢哋咖哩汁味道獨特,甜、辣、鹹、香,超有層次,而且辣味持久力強,不嗜辣者勿近!唔食辣嘅朋友可以揀沙嗲汁,味道香甜都好香架!除咗牛肉球外,另一美食推介就係魚蛋,魚蛋口感結實有陳皮香,同一般嘅麵粉魚蛋無得比,係兒時嘅味道!人流多手腳快,貨如輪轉,就自然新鮮啦!掃街搵食都要有質素嘅!

用呢啲豉油點燒賣,燒賣都特別香甜
唔怪之得佢哋拮牛肉球燒賣拮到變無影手啦!