2017-07-09
國內同事嚟咗香港,當然要陪佢行街街啦!中午12:00行到5:30。由銅鑼灣去到尖沙咀。真係人到顛。見差不多晚飯時間。我就提議不如早d食晚飯。再返國內。尖沙咀搵食唔難。當時係海港城,即刻上搵食平台Openrice 見到就係附近有間川上龍。唔洗唸。去到差兩分鐘六點。一開門未燈未開(因為休息時間)。但經理好好人。即刻開燈叫我地去入去座。餐廳都算大。坐位寬敞。我地坐卡位望到街景唔錯。望望餐牌先叫咗一款小食,醉豬手豬手好爽口,但唔硬。酒香味濃。最特別係酒有些甜。問問經理。佢話因為酒加了桂花,所以有些甜味,還有杞子。真係好特別川上龍招牌雞煲小辣乾蔥/芫荽/韓國年糕/雞半隻。由於有乾蔥芫荽,所以特別野味。而且雞又滑。年糕入晒味。果然係招牌菜芥香蝦球好香芥末味,但唔供鼻,而且粉漿唔厚又脆。一咬就見到蝦肉。蝦肉新鮮爽脆]最後,叫咗一份蔥爆牛肉石頭鍋飯好香京蔥味,牛肉又滑又淋。要直得一讚,就係炒飯底。好香蛋味(因為裡面真係好多蛋)。加上冬菇。整個飯味道一流]今餐飯非常滿意,吾打吾撞搵到這餐廳。同事都讚好。
望望餐牌
先叫咗一款小食,醉豬手
川上龍招牌雞煲小辣
芥香蝦球
好香芥末味,但唔供鼻,而且粉漿唔厚又脆。一咬就見到蝦肉。蝦肉新鮮爽脆 ]
最後,叫咗一份蔥爆牛肉石頭鍋飯
好香京蔥味,牛肉又滑又淋。要直得一讚,就係炒飯底。好香蛋味(因為裡面真係好多蛋)。加上冬菇。整個飯味道一流 ]
今餐飯非常滿意,吾打吾撞搵到這餐廳。同事都讚好。