2019-07-01
同女朋友覓食, 一向有一個偏愛, 就係放工後, 好鍾意去日式居酒屋, 因為食野無拘謹, 坐得舒服, 可以傾計減壓, 隨意飲食, 特別開心.今晚去尖沙咀 珍味食堂, 又是一個 新天地. 面積佔了一層, 非常寛敞. 外出還有露台梳化座位, 適合煙民. 侍應先遞上水牌, 有啤酒, 各式冷飲......我們獨愛餐前酒, 九保田大吟釀, 帶荔枝, 青蘋果及巨峰提子味, 女友話一試便特別開胃.侍應介紹, 今晚推介.女友選擇二人晚餐, 因為有她 想吃的羊架.先來 三文魚凱撒沙律三文魚好肥美, 顏色鮮明, 肉質軟稔. 蔬菜很新鮮, 重有胡椒香草芝士,麵包粒加芝士, 食落去幾滋味.紫薯忌廉湯香濃嘅忌廉味, 又熱, 紫薯 有質感, 飲落都幾好味道.日式燒烤拼盤共有四款燒物, 香噴噴.我愛燒牛脷. 牛脷厚燒, 選用食材絕不馬虎, 肉身滑, 沒有韌的感覺, 質感爽脆好惹味.燒大啡菇啡菇好大個, 已切成六份, 入口菇味濃, 上面鋪有木魚絲, 好睇好食.荔枝煙肉卷用上芬芳又清新的荔枝做餡料 , 外層是燒得香脆的煙肉, 入口脆卜卜, 帶甜甜的荔枝, 別有一番滋味.燒雞翼燒得金黃香口, 肉質滑嫩,
今晚去尖沙咀 珍味食堂, 又是一個 新天地. 面積佔了一層, 非常寛敞. 外出還有露台梳化座位, 適合煙民. 侍應先遞上水牌, 有啤酒, 各式冷飲...... 我們獨愛餐前酒, 九保田大吟釀, 帶荔枝, 青蘋果及巨峰提子味, 女友話一試便特別開胃. 侍應介紹, 今晚推介. 女友選擇二人晚餐, 因為有她 想吃的羊架. 先來 三文魚凱撒沙律
三文魚好肥美, 顏色鮮明, 肉質軟稔. 蔬菜很新鮮, 重有胡椒香草芝士, 麵包粒加芝士, 食落去幾滋味. 紫薯忌廉湯
香濃嘅忌廉味, 又熱, 紫薯 有質感, 飲落都幾好味道. 日式燒烤拼盤
共有四款燒物, 香噴噴. 我愛燒牛脷.
牛脷厚燒, 選用食材絕不馬虎, 肉身滑, 沒有韌的感覺, 質感爽脆好惹味. 燒大啡菇
啡菇好大個, 已切成六份, 入口菇味濃, 上面鋪有木魚絲, 好睇好食. 荔枝煙肉卷
用上芬芳又清新的荔枝做餡料 , 外層是燒得香脆的煙肉, 入口脆卜卜, 帶甜甜的荔枝, 別有一番滋味. 燒雞翼
燒得金黃香口, 肉質滑嫩, 法式寶雲酥焗羊架
羊架大大件, 配上沙律莱, 烤翠玉瓜, 茄子, 紅蘿蔔等蔬菜.
薯條份量都幾多, 是粗身薯條, 熱辣辣又脆口.
香草燒羊架烤得香, 羊騷味唔重, 烤得剛好, 羊肉好嫩滑.
今次這個晚餐, 好豐富, 有湯, 有串燒, 重有羊架, 吾止居酒屋甘簡單 !! We like !!