2024-08-16
有一日喺港鐵元朗站附近發現咗一間好獨特嘅麵館,佢外觀系高科技嘅全白敞亮式設計,內部系全乾日式撈面!探聽之後先知原來系非常有名嘅KOKORO TOKYO MAZESOBA,咁更加要試一試! 😍以下係我隨機落單但驚喜滿滿嘅食物:🌿‖ 柚子鹽味撈麵 ‖🥢柚子混搭鹽味?而且仲系凍嘅?因為好奇所以點嚟食,結果味道超驚艷!佢屬於夏天嘅解暑‘冰淇淋‘🍨,快速嗦一口面就感覺嘴裡涼涼嘅,非常爽口。小麥麵搭配慢煮雞肉片、蔥花、紫菜碎、水菜、竹筍同無菌生蛋液攪拌均勻,加上柚子醬汁嘅點綴,每口撈面都係非常清香可口嘅。🍗‖ 咖哩炸雞撈麵 ‖🍛日式咖哩一直係我必點嘅食物之一,所以呢道都毫無例外。日式咖哩風味濃濃,炸雞酥脆不沾牙,口感甜甜辣辣嘅,好特別!佢嘅佐料一樣有一粒生蛋黃、再加上辣肉碎、蔥花、韭菜、紫菜碎、天婦羅碎、生蒜、魚粉同小麥麵。🍸‖ 抹茶拿鐵 ‖💚抹茶控嘅必點飲品,這度用嘅系百分百有機抹茶,濃鬱嘅抹茶香同香甜牛奶嘅適配度非常高,飲起來非常順滑,微甜但唔膩。整體來說,最喜歡嘅系柚子鹽味撈麵,味道獨特僅此這家。有機會你一定要試試! 😍
🌿‖ 柚子鹽味撈麵 ‖🥢
🍗‖ 咖哩炸雞撈麵 ‖🍛