餐廳: Kcal
資訊:

2005-05-31 23 瀏覽
早開工, 所以早收工. 與老公在葵芳走了一個圈也想不到晚飯怎解決, 連Pizza Hut都要排隊! 和民更加不用說, 還是先回深井再算.Weekday的深井頗清靜, 我們再到Kcal. 本來是想吃簡單晚飯, 店員推介羊脾, 推介話"唔羶o架" 但老公想食羶, 老闆說:"羊柳啦, 你鍾意羶就選羊柳吧." set $168. 而我想食飯, 就order了一個"法式芥末籽汁煎豬柳焗高纖米", set $68. 另加一個前菜- 蒜蓉焗半殼帶子, $38/5隻.餐湯我order 羅宋湯, 認真唔錯! 有般咸道老店"莎蓮娜"的水準, 足料夠味. 小餐包今日有驚喜, 皮脆熱辣, 似焗熱不是"叮"熱, 我們共吃了六個!蒜蓉焗半殼帶子似是扇貝, 焗得時間剛好, 保留鮮味.Grilled Lamb Loin 賣相極吸引! 伴以香草焗新薯、西蘭花及椰菜花. 食味亦佳, 真的是剛好五成熟, 如果可以把皮煎得脆一點更好."法式芥末籽汁煎豬柳焗高纖米"的芥末籽汁好惹味, 有點似Wasabi般"攻頭", 高纖米口感亦好, 煎豬柳更是出乎意料, 這個價錢($68)竟然包括餐湯餐包甜品及飲品, 是抵食得有點過份.飯後甜

蒜蓉焗半殼帶子似是扇貝, 焗得時間剛好, 保留鮮味.

飯後甜品選了TCBY橙味雪芭, 當然冇甩拖. 飲品選了凍薑汁檸蜜, 薑汁好勁! 又凍又辣的頗有趣.

在深井街頭談談天, 吹吹風, 不知不覺地共渡了3小時...