餐廳: 鴨大哥 (時代廣場)
資訊:

2019-07-20 457 瀏覽
今日星期六中午同4個朋友一齊黎銅鑼灣行下,行到黎10樓,諗住見攰就搵餐廳坐下,傾下計。於是我哋5個去左鴨大哥哩間高級粵菜廳啦!首先我哋係俾鴨大哥門口的大鴨裝修吸引住,然後再行入去,就見到2位有型師傅在透明玻璃下片皮鴨,相當有睇頭。跟住,侍應帶位,又好有禮貌,座位夠寬敞又夠舒服,我哋起碼坐左1.5至2小時。而且哩度上餸菜很快! 點心還熱的! 對! 原來中午是有點心叫,很像酒樓吧!我哋5個叫左1隻北京烤鴨,嘩! 淨係碟烤鴨醬都已經有6種野,塊餅皮每一塊都有隔離紙,唔會黏住晒! 餅皮籠底下仲有微火點起,令到塊塊餅皮唔會好快乾同凍,咁細心,值得一讚! 當然主角北京烤鴨真係好好食,又多肉,唔會騙人! 皮脆可口!我哋仲叫了幾籠點心,有燒賣、 翡翠餃、合桃包、叉燒腸、 鳳爪等,真係全部都好好食,起碼夠入味! 餃又皮薄餡靚,真係有好大粒蝦肉架,真心可以一試再試!今次第一次黎食,已經覺得不錯,尋味指數冇得輸呀!黎銅鑼灣一定會再來幫襯!
北京烤鴨1隻
點心_合桃包