2024-01-24 66 瀏覽
準備好未呀?小心啲,呢啲文字可能會令你條口水管爆裂!記唔記得上次同你講嗰間滿載馬來西亞滋味嘅地方?我又去咗喇!呢次嘅星怡探險,話你知,正到爆!首先,呢個「新加坡咖喱牛腩飯」,簡直係咖喱控嘅魂食,濃郁嘅西馬風味鏖戰埋你嗰啲平平無奇嘅taste bud。牛腩腍到化咖,加埋致命嘅牛筋,啱哂之餘,仲撩撥到我好想再點一份。轉個彎,「手抓餅」出場喇,層次分明到可以做飛機模型。外皮酥脆、內裏軟綿。夾喱嘅咖喱汁再嚟一勢,唔知點解連嘴角都自動上揚。🦐講到「新加坡麥片蝦」嘛,蝦仁Q彈得嚟殼薄,一郁就脫,喺嗰個麥片鹹香之中,正宗嘅南洋風味就喺咁冒出黎,大滿足!來來來,鹹蛋黃粉絲進場!「鹹蛋黄金炸魚皮」,食落絕對係恰到好處嘅鬼馬滋味。鹹蛋香揉合哂脆口魚皮,啲粉絲一唔留神就會控制唔住自己去Keep去返。最後,「珍多冰」同埋「芒果椰子沙冰」,得個清甜流過心頭。唉呀,呢啲嘢飲,正啊喂!冰涼解渴直達心靈深處,夾埋個馬來風情,千杯都唔厭!整體嚟講,呢間食肆將馬來西亞嘅華麗食譜移植到黃大仙嚟,正到冇得頂!再過兩日,我要拉埋全屋企去掃盡所有未試過嘅美食!🌸🍚🍹