2022-01-15
2022年第一餐同姊妹飯聚,梗係要揀一間質素好既餐廳,慢慢享受相聚時光❤️今次揀左一間日式小店食Omakase 門口及店內裝修都充滿日本簡約木系風味🇯🇵🎏店內只有一排高枱,目測大約有十個坐位,所以記得要預約呀高枱後面有一排枱有掛鈎,好貼心地提供擺放手袋👜位置,食客坐得舒服啲,而且美食當前一定打卡影相📸️呢度仲有叉電插頭,唔怕電話會影到冇晒電啦🥰茶包有玄米茶及最鐘意既麥茶選擇❤️我地叫左Omakase Premium 套餐$598前菜:1款刺身:5款揚物(即炸物):1款壽司:5件湯🎏前菜🔸水母,即是海蜇,本身已經加了醬汁,拌勻食辣辣地好過癮,口感好爽,質地實過平時食既一般海蜇,作為開胃菜好醒神🔹東風螺-醬汁好甜,入口多汁,甜味控既我表示好好味,一整粒已折殼螺肉㕷入口,夠晒滋味🎏刺身🔸日本宮城縣山蠔-配上柚子醋,山蠔好新鮮,好飽滿,隻蠔都幾大隻,又食到有子醋嘅少少酸酸地嘅感覺,原來係底下鋪咗一片檸檬呀🥰好有日本風味,推介❤️🔹左口魚tata 亦叫平目魚,加上芝麻,wasabi,蔥,紫菜,呢個似平時食嘅魚生,加咗啲醬汁會議微電都可以嘅上面有一篇玫瑰花瓣,整個顏值up⬆️🔸沙甸魚卷用紫菜包住,以為會好腥
今次揀左一間日式小店食Omakase
門口及店內裝修都充滿日本簡約木系風味🇯🇵🎏
店內只有一排高枱,目測大約有十個坐位,所以記得要預約呀
茶包有玄米茶及最鐘意既麥茶選擇❤️
壽司:5件
湯
🎏前菜
🎏刺身
🔸沙甸魚卷用紫菜包住,以為會好腥,可能中間加咗少少芒果感覺又幾清新,nice
🔹煙燻油甘魚,呢個一上枱已經好震撼,見到有個透明玻璃蓋蓋住已知內有乾坤,點知一打開,煙燻嘅煙已經全部飄晒出嚟,仙境一樣嘅菜式,好壯觀😍睇到我嘩嘩聲
用上柚子楜椒醬汁,趁熱食既油甘魚入口豐富~肉質鮮嫩又厚肉,正🤭
🔸👍🏻👍🏻推介系列:野生拖羅,呢個一入口就會有爆炸嘅感覺,因為佢油脂飽滿,入口溶化,一啲筋都無,真係令人回味無窮😭
呢個係toro魚餃位,平時食普通魚既魚餃位置都覺得好滑,更何況係Toro😍
再配上魚子,金箔,完全襯得起佢係昂貴食材嘅配搭❤️
魚子已有鹹鹹地的味道, 更加可以帶出toro嘅鮮味
🎏揚物
🐟天婦羅馬頭魚+海膽汁,底部再墊上炸素麵,配上一件炸番薯,平時食炸番薯都好普遍,但係呢度嘅食法好特別,炸番薯先沾上附上的whiskey,食嘅時候沾上砂糖,原先以為沾上whiskey會好苦,估唔到原來出奇地夾,仍然仲食到番薯嗰種甜味😍
天婦羅馬頭魚沾上海膽汁食用,由於海膽汁腥味偏重,而番薯實在太特別,所以有一點給比下去😆
🎏壽司
🔸北寄貝壽司配新鮮柚子皮,配上檸檬汁,好鮮甜爽脆
🔹真鯛+海膽壽司,非常適合現在秋冬季節食用嘅真鯛魚,緊實嘅魚肉放入口有彈起既感覺,肉質鮮美,魚生下面有一層北海道赤海膽,濃濃既海膽味好正,混埋味道低調嘅真鯛魚生一齊食,好match
🔸火炙左口魚壽司,表面輕輕炙過,左口魚質地特別爽身,平時都好喜歡食呢種質感既魚生🥰
🔹中Toto壽司,toro一貫充滿油脂,入口即溶既口感,不過試過上面個野生toro刺身之後,高見立下🤣可能因為呢個壽司既toro無咁厚切,口感都有分別,但2款toro都係正既
🔸到左是晚最難忘的味道🤩~牡丹蝦配蝦膏醬壽司,上面配上一層蝦膏醬,蝦膏用蝦頭,蝦殼熬出黎再煮成蝦膏醬,是心機既製成品,蝦膏味道非常香濃又香甜,一入口已經有一陣濃烈蝦膏味好好味😋好杰身,非常有質感,廚師介紹呢一款係必殺技,因為佢信相無其他壽司係令人食左咁難以忘懷,齒頰留香😍
🎏湯
🔹最後仲有一個清清地既蜆仔麵鼓湯作結尾🥰十分滿足
整體來說這間日式omakase 餐廳非常高質,廚師亦細心介紹分享每一款美食的食法,製法,味道,產地,有講有笑,氣氛非常和諧🥰真心推介比鐘意食omakase既朋友仔❤️