2018-03-03 1637 瀏覽
這間麵包舖位於City Super內,常常客似雲來。麵包櫃內放着許多款唔同嘅日式麵包.麵包款式好多,而且賣相十分吸引。今日正想想下午茶吃什麼,看着店員捧着新鮮出爐嘅麵包,我立刻買了兩個試試看。藍莓丹麥酥Blueberry danish $19丹麥酥上鋪滿藍莓,輕輕一咬,看見一層一層嘅酥皮,充滿氣孔,十分鬆化。丹麥酥加上juicy嘅藍莓,還有白朱古力點綴,透出陣陣牛油味,加上富有旦香的custard, 是一份有層次的香甜感覺。綠茶紅豆包Matcha red bean bun$19這紅豆包有啲似墨西哥包嘅影子。麵包嘅外層係綠茶味道嘅墨西哥包皮,幾香甜;而麵包餡係軟綿綿嘅紅豆蓉,味道幾甜美,口感滑溜,但紅豆饀的份量比較少。雖然個包幾好食,而且成個包都係綠色,但係好似唔多覺有綠茶味。整體而言味道係唔錯嘅,而且感覺精美唔粗糙,滿有麵粉香,但同連鎖曰式嘅麵包店如panash 、糧友唔係差得太遠。加上麵包真係比較細小,性價比一般,但可以一試。
麵包款式好多,而且賣相十分吸引。

藍莓丹麥酥Blueberry danish $19

丹麥酥上鋪滿藍莓,輕輕一咬,

綠茶紅豆包Matcha red bean bun$19

2018-03-02