2014-02-16 926 瀏覽
有一次,從朋友的po中看到一些車仔麵的照片,因地點對我黎講算近,今個星期日就不妨試試! 地點唔難搵,鋪位唔大,不過鋪前擺了幾張檯,我看坐滿時迫迫地也可坐20人左右 環境算可以吧,尤其是廚房,開放式,一眼睇到啲野靚唔靚,乾唔乾淨!坐低叫左兩碗麵, 一碗幼麵清湯加腩汁,餸叫左咖啡魷魚同牛坑腩。清湯好味,算清甜,牛坑腩夠腍,香,甜,好味! 咖啡魷魚呢? 魷魚正正常常啦,不過個汁就有驚喜! 超辣! 勁!另一碗叫左豬紅,魚蛋,豬皮同豬腸,總括而言,味道幾好,尤其是個豬腸,好乾淨,香甜! 滿足!其實,我好怕食車仔麵的,因為街邊大部份車仔麵的味道都比較差, 連湯也不算湯,只是一些味精水。比廿幾三十蚊都唔知食緊乜! 但這間車仔麵確實不錯,食完完全唔口喝!價格也大眾化! 大家去開元朗不妨試試啦!後記: 以車仔麵黎講,佢地上菜速度算好慢, 因為佢地整車仔麵好似整日本拉麵咁,每樣餸都慢慢放落碗麵道,對於唔趕時間既我黎講,我反而幾欣賞!

2014-02-16