2021-01-19
相信大家都一定食過潮州粉麵店,大家喺屋企附近總有一間,不過間間都好似味道都普普通通,無嚟新意,所以今日就介紹一間又平又高質既麵店嚟!呢間麵店位於灣仔灣仔道,雖然餐廳睇落平平無奇,但佢地用料新鮮,所以每碗麵食落都特別唔同。佢哋最出名係限量供應嘅「牛坑腩河粉」,可惜賣哂😢,唯有揀「清湯牛腩河粉」,牛腩雖然鮮味一般,但勝在肉質滑口,有肥有瘦,食落唔錯😋!河粉賣相通透,口感滑身,而果一舊少少蘿蔔非常嫩口,又稔身又無渣,所以覺得佢地材料質素都唔錯!嚟到呢一間麵店,一定要試吓佢兩樣名物😍 -1️⃣黑白墨魚丸2️⃣炸魚皮。呢兩樣都係舖頭每日新鮮自家製造。墨魚丸採用新鮮大墨魚,粒粒都由老闆親自人手擠丸。每一粒食落柔軟,唔似似間咁多粉,又有彈性,每一啖都有濃郁墨魚鮮味。而炸魚皮佢哋係用黃鱔魚皮,新鮮炸出嚟口感偏硬,但非常脆口,食完一點油膩感覺都無,所以佢地出品真係價廉物美!
[炸魚皮]
清湯牛腩河粉·拼黑白墨魚丸]