2024-11-09 0 瀏覽
之前睇過啲報道,介紹呢間餐廳嘅廚師係曾經做過港督嘅廚師,所以我特登過嚟試吓,本來想試夜晚,但原來要分兩場,本人就比較鍾意比較自由啲,所以決定晏晝嚟試吓!特登問吓有冇提供小菜?店員答有,就馬上過來book枱試吓。先講吓個地點,實在有啲隔涉,喺大角咀,最近嘅地鐵站就係奧運站,但係佢都要行10幾分鐘,所以呢度嘅租金都應該幾平,而且附近都係啲舊樓,沿途行過去餐廳,見到好多唔同嘅食肆,呢度嘅競爭都幾激烈!佢哋嘅招牌唔顯眼,真係玩咗好耐先見到,入到去,裝修好舊,坦白講,我覺得似一間茶餐廳多啲,一啲都感覺唔到似私房菜!不過,食嘢最緊要係啲食物,裝修唔係最重要!由於係午市嘅關係,佢哋提供好多午市套餐,坦白講真係好抵食,五、六十蚊除咗有個主食之外,仲包埋餐湯同嘢飲,你想點? 由於我哋係訂咗位,所以佢對我哋特別好招待,仲問我想食咩小菜,我未諗到之前,有個店員不斷推銷我食糯米雞,或是戴安娜王妃都試過,同埋介紹一個差唔多失傳嘅廣東菜,叫做失傳煎釀太子魚肚,要成$60一個。咁講到係失傳咁誇張,都係試吓!跟住又叫我試吓啲蟹,但我擔心價錢好貴,所以冇嗌,最後叫咗個黃金蝦,同埋一個砵酒蠔,最後見到個午市套餐咁抵,最後
先講吓個地點,實在有啲隔涉,喺大角咀,最近嘅地鐵站就係奧運站,但係佢都要行10幾分鐘,所以呢度嘅租金都應該幾平,而且附近都係啲舊樓,沿途行過去餐廳,見到好多唔同嘅食肆,呢度嘅競爭都幾激烈!佢哋嘅招牌唔顯眼,真係玩咗好耐先見到,入到去,裝修好舊,坦白講,我覺得似一間茶餐廳多啲,一啲都感覺唔到似私房菜!不過,食嘢最緊要係啲食物,裝修唔係最重要!由於係午市嘅關係,佢哋提供好多午市套餐,坦白講真係好抵食,五、六十蚊除咗有個主食之外,仲包埋餐湯同嘢飲,你想點? 由於我哋係訂咗位,所以佢對我哋特別好招待,仲問我想食咩小菜,我未諗到之前,有個店員不斷推銷我食糯米雞,或是戴安娜王妃都試過,同埋介紹一個差唔多失傳嘅廣東菜,叫做失傳煎釀太子魚肚,要成$60一個。咁講到係失傳咁誇張,都係試吓!跟住又叫我試吓啲蟹,但我擔心價錢好貴,所以冇嗌,最後叫咗個黃金蝦,同埋一個砵酒蠔,最後見到個午市套餐咁抵,最後都忍唔住嗌咗一個飯餐,叫做冰火芙蓉蛋飯,仲配埋嘢飲添!
首先嚟咗第一個餸係唔知乜嘢戴安娜每朝都會食嘅糯米雞,每一個都要$40,上到嚟之後我有啲奇怪,坦白講即係糯米雞真係好細隻,$40 -隻咁細嘅糯米雞,裏面究竟係有啲乜嘢呢?結果打開之後,只係一個普通嘅糯米雞,裏面有正常嘅料,完全冇矜貴嘅食材入邊,同你喺唐記,或者係普通酒樓食嘅一樣,去到呢刻我嚴重感覺到我俾咗好多智商稅。坦白講,絕對唔係唔好食,只不過覺得有啲貴!
糯米雞

糯米雞

好啦,到第二個餸,就係失傳煎釀太子魚肚,呢個餸都係好食,不過一樣覺得太貴,只係將啲肉碎放入個魚肚度,加個芡汁,又唔覺得太特別!如果平少少係值得叫的!
失傳太子煎釀魚肚

跟住就嚟第第三個餸菜就係黃金蝦,坦白講,終於食到廚師嘅功架!首先個黃金係好熱,個啲鹹蛋黃汁好香濃,而且好好味!均衡咁包住啲蝦,正!
黃金蝦

第四個餸係砵酒蠔,呢個直頭係一絕!呢砵酒好香,啲蠔好大隻,加埋啲紫洋蔥,呢個真係冇得彈!
砵酒焗蠔

最後仲嗌咗個冰火芙蓉蛋飯,呢個屬於午市套餐!本來冇乜期望,純粹係諗住食個飯,最後反而係最驚喜,$60都唔洗,嗰個芙蓉蛋真係好正,食得出鑊氣!
最後我嘅結論係,除咗嗰第一第二個餸有啲貴,其他都係唔錯,證明個廚師嘅功力係好好,坦白講,呢度嘅環境真係一般,如果可以將啲餸菜嘅價格降低一啲,我就真係會成日過嚟試吓!

黃金蝦
砵酒焗蠔