2024-12-15 0 瀏覽
今個星期日,有朋友嚟香港玩,正好下午茶時間肚餓,就去尖沙咀嘅一間潮州粥麵茶餐廳食嘢。雞包翅湯飯呢個湯飯真係好豐富!雞肉嫩滑,鮮味十足,湯頭清淡卻又有滋味,真係一碗可以令你食得好滿足嘅飯,特別適合想食啲暖心嘅食物。牛三寶飯呢碗飯融合咗牛腩、牛肚同牛舌,味道層次好豐富!牛肉煮得軟嫩,配合米飯,簡直係一個絕配,食落去每一口都有唔同嘅驚喜。潮式爽滑魚皮呢個魚皮真係一大驚喜!食落去好爽脆,完全唔油膩,口感超級滑,而且上面仲有啲花生米,增加咗香脆感,實在係一個完美嘅搭配。酸辣皮蛋呢個皮蛋唔單止好味,仲有啲特別嘅酸辣味!因為我唔食得辣,所以特登叫老闆將辣汁分開,佢真係超體貼,令我可以享受到皮蛋嘅鮮味而唔使擔心辣味影響。蠔油芥蘭芥蘭鮮脆,搭配上濃郁嘅蠔油,入口即化,真係好開胃,特別適合嗰啲鍾意食青菜嘅朋友。總括來講,呢間茶餐廳真係非常適合聚會,食物質量高又味道好,服務亦好周到,真係值得再嚟!

雞包翅湯飯

牛三寶飯