2023-03-02
今日同朋友去咗黃埔花園茶木食飯, 裝修一樣簡約舒適茶香三文魚湯漬飯三文魚煎得外脆, 中間魚肉剛熟, 入口帶有三文魚油嘅特别香味, 配埋茶漬飯食更正, 可以平衡番魚油那一點點的油膩嘅感覺鳳梨鮮果甜酸肉配地瓜米粉呢味菜式造型吸引, 仲配有新鮮菠蘿, 火龍果同藍莓, 感覺酸甜開胃, 而主角酸甜肉應該係用豬頸肉做, 咬落爽口彈牙有趙口, 相比起用梅頭肉做更勝一籌路邊攤小食有鹽酥雞, 台式香腸, 福州魚丸, 幾款都係台灣夜市必吃小食, 配合埋呢度嘅文青風, 真有置身台灣嘅感覺木柵鐵觀音草莓青檸茶香甜嘅草莓味加埋鐵觀音茶, 估唔到又好夾, 飲落完全感覺唔到有鐵觀音茶嘅嗰種苦澀味濤濤奶蓋呢柸用鐵觀音茶做嘅奶蓋奶茶, 入口順滑有茶香飯後食埋甜品~抹茶冰淇淋配芒果吉士可重窩夫, 為完美一餐劃上句號呢餐每人大約$250, 可以同朋友慢慢食, 一路吹吓水, 實在滿足
今日同朋友去咗黃埔花園茶木食飯, 裝修一樣簡約舒適
茶香三文魚湯漬飯
鳳梨鮮果甜酸肉配地瓜米粉
路邊攤小食
木柵鐵觀音草莓青檸茶
濤濤奶蓋
呢柸用鐵觀音茶做嘅奶蓋奶茶, 入口順滑有茶香