2020-05-25 3779 瀏覽
成日都有雜誌或電視台推介呢間2019米芝蓮街頭小食。對咸豆漿同咸粢飯有情意結嘅我星期六同大佬特登去新蒲崗會一會佢。大概2:00到達,都可以即時入座,唔洗等位真LUCKY。安排座位之前都會喺門口位置量體溫。當時舖內都有8成滿,檯與檯之間都幾密吓,不過都有用隔板間喺檯之間,梳化位尚算舒適。餐牌目不暇給,食物種類尚算多,當時仲有午餐供應,所以我哋兩條友眼闊肚窄情況下叫咗:-1.     咸豆漿– 豆漿豆味濃郁,飲落順喉。內容絕不欺場,比起平時食開第啲食店份量豐富得多。油炸鬼相信係炸得比較硬身,唔洗浸一陣就淋晒,食落口時仲有咬口,夾埋啲蝦皮(米)、炸菜同蔥花,一齊送入口,口感安真係冇得挑剔。不過調味方面我個人就覺得略有所欠。2.     酸辣湯雲吞(菜肉) – 酸辣湯啲餸料都係非常滿足,大量豬皮、豆腐、蛋絲同雲耳絲,但係相對豬紅份量比例就少咗啲。味道方面酸度同辣度啱啱好,喜歡味濃嘅我好鐘意。雲吞肉餡味道適中,質感實在。3.     上海排骨飯(午餐) – 配菜有雪菜肉絲,食落甜甜哋,送飯一流。炸排骨(豬扒)又乾又硬,食唔出肉味,似食炸皮多啲。跟餐飲品想叫凍齋啡少甜,待應姐姐表示咖啡味道已調好,

咸豆漿
酸辣雲吞
3.     上海排骨飯(午餐) – 配菜有雪菜肉絲,食落甜甜哋,送飯一流。炸排骨(豬扒)又乾又硬,食唔出肉味,似食炸皮多啲。跟餐飲品想叫凍齋啡少甜,待應姐姐表示咖啡味道已調好,咁究竟冇齋啡定冇少甜? 咁是但啦就順勢凍咖啡。嚟到原來係”樽仔咖啡”,如果當初待應姐姐能夠解釋到只不過係冇凍齋啡,我相信我一定會叫熱齋啡。”樽仔咖啡”味道似食明治咖啡糖,相當甜。
樽仔咖啡
上海排骨飯
4.     咸粢飯– 係即做嘅關係真係需要耐心等待。我哋食飽飽,所以叫外賣攞走。條粢飯屬比較細,返到屋企喺白色膠袋取出,用微波爐小心加熱,飯唔太黏,食嘅時侯會散開,餡料包括炸菜、油條及肉鬆份量適中,肉鬆偏甜,大佬比較欣賞。
咸栥飯
話說享受緊食物嘅時侯,有時我都會間中放低雙筷,不過當你一放低,啲待應姐姐們就會喺5秒內走過嚟問你係咪食完,而且想收個碗,但係我個碗內食物仲有差唔多大半碗,成餐飯,總共有4位熱心待應姐姐過嚟要收我碗未食完嘅酸辣雲吞。有趣嘅係,嗰個一滴都食清咗嘅咸豆漿碗係冇人收過。
2020-05-23
咸栥飯
  • 酸辣湯雲吞(菜肉)