2019-08-26
星期日晚約左朋友, 呢餐都係期待既 因為未食過而朋友都極力推介 最後一行10個人一齊食我地幫襯既係2小時放題,會每人包一碗花膠湯, 一份鮑魚, 一隻奄仔蟹同埋其他任食既小菜等等.首先講左送既每位一款菜:1. 花膠雞湯:其實足料既味道都唔算好差,正常酒樓水準,但食得出花膠唔係靚野, 而且份量少2. 鮑魚佢似係紅燒鮑魚甘, 味道上我覺得OK. 而且係有咬口 所以鮑魚我俾高分既3. 蟹 (佢有清蒸, 雞油花雕及鹽焗)因為在不知道蟹的質素如何的情況下,我選擇了清蒸 其實味道是OK的 膏是有的而且還算多,肉味都OK overall 我都俾80分。之後食既就係其他任食野因我唔係食左太多 只提及一下我所試過既就算:1.鮑汁鳳爪其實OK, 很''膠'' 而且味夠 有encore.2. 牛腩味道有少少酸,感覺奇怪 但so far 今日我都無肚痛就算3.流心醉蛋不流心, 很乾 不好吃4. 椒鹽雞翼呢個意外地幾好食,炸得黎唔油膩, 佢有跟到准鹽俾你一齊食其實OK架 香口而且又皮脆5.水煮牛肉 及 水煮魚 好辣, 牛肉煮到好韌,唔好食 魚肉就OK 但因為太辣 結果都食唔到好多6. 金菇牛肉
同埋其他任食既小菜等等.
首先講左送既每位一款菜:
1. 花膠雞湯:
2. 鮑魚
3. 蟹 (佢有清蒸, 雞油花雕及鹽焗)
之後食既就係其他任食野
因我唔係食左太多 只提及一下我所試過既就算:
1.鮑汁鳳爪
其實OK, 很''膠'' 而且味夠 有encore.
2. 牛腩
味道有少少酸,感覺奇怪 但so far 今日我都無肚痛就算
3.流心醉蛋
不流心, 很乾 不好吃
4. 椒鹽雞翼
5.水煮牛肉 及 水煮魚
6. 金菇牛肉卷 及 芝士百花球
牛肉卷上到黎係凍架 明顯放左好耐先上台 / 百花球就OK 既 好好食 都係D 香口野
7.甜品類: 紅豆冰 / 流心奶黃包 / 山棗糕 / 芒果布甸及楊枝甘露
紅豆冰不如說是奶溝水,完。
奶黃包好食 流心既 我有再叫
山棗糕就係當晚最好食既野! 夠熱 而且香甜軟滑 呢個大家都搶住食
布甸及甘露都OK啦 不過不失
總結:
我覺得如果俾得$360 /位 我預計係佢有多D 回本野/海鮮可以食。真心其實乳鴿,腩仔個D 大部分都好食
但如果要我俾$360 我諗我真係唔會再幫襯喇