2009-07-31
今晚去到酒處吃日本菜, 係朋友帶我去的, 佢話都好好食架上到去都幾多日本人幫襯, 日本人自己都去食的地方, 相信都應該幾地道, 不過, 打開餐牌, 發覺價錢都唔平, 好似一份壽司拚盆要二百八十蚊, 但只有一份手卷同自選八件壽司, 俾個budget朋友, 一人只係食百五蚊, 由佢發板啦, 叫左個鰻魚卷, 一碗月見烏冬, 一碟芝士春卷同一碗咖哩豬扒飯!個鰻魚卷好好味, 中間係牛油果同芝士, 以壽司飯同紫菜包住食, 一碟有六卷, 盛惠一百蚊, 不過貴係貴, 一咬落去的感覺又真係好好的月見烏冬即係雞蛋烏冬, 係另一個好食的選擇, 麵豉湯的味道好地道, 有好重的木魚味, 隻雞蛋係生的, 打落湯度, 因為湯夠熱, 撈云之後變成半生熟, 好好食, 因為好滑! 芝士春卷麻麻地, 六十蚊一客但只係炸春卷皮的味道做主導, 無特別的地方! 咖哩豬扒飯唔係唔好食, 不過無咩特別, 豬扒比較肥同多油!無食魚生, 因為價錢太高, 仲要係糧尾, 哈哈, 或者過兩日出左糧再去啦!