MAMTOM

尋日去咗尖沙咀嘅MAMTOM食越南菜,餐廳裝修好靚,食物亦都好有驚喜最搶眼嘅當然係佢嗰份GRILLED NY STRIPLOIN,啲牛肉煎到外面焦香脆卜卜,入面仲係成粒粒嘅粉紅色,完全係我鍾意嘅5分熟。啲肉汁加埋佢配嘅越式香料醬,香而不嗆,仲有少少檸檬草嘅清香另外佢仲有一個叫做DIY嘅麵線拼盤,會有埋米紙可以自己配搭,想點樣食就點樣食另外叫咗碗PHO BO WAGYU,加咗個Roasted Bone Marrow,絕對係神來之筆!啲湯底清而不淡,牛骨熬到濃郁,啲河粉彈牙爽滑,配埋和牛片,軟腍得黎又唔會肥膩。最緊要係嗰個燒牛骨髓,醬油燒到香噴噴,抹落牛肉片度食,油香濃郁到爆!配菜叫咗個MORNING GLORY,即係通菜,炒得香脆夠鑊氣,炸蒜蓉同辣椒嘅味道恰到好處,完全冇搶咗主菜嘅風頭。甜品嘅Durian Sticky Rice真係驚喜,由於朋友唔食榴槤嘅關係,所以餐廳幫我哋將椰子同埋榴槤嘅雪糕分開咗榴槤味香濃但又唔會太搶戲,糯米飯軟綿綿,淋上椰汁後更加開胃。飲品方面,WATERMELON SMOOTHIE夠晒清甜,啲西瓜味好出,最啱配重口味嘅菜。最後嗰個FRESH COCONUT都係一

飲品方面,WATERMELON SMOOTHIE夠晒清甜,啲西瓜味好出,最啱配重口味嘅菜。最後嗰個FRESH COCONUT都係一流,椰青又夠甜又夠水,飲完仲可以食埋啲椰肉,軟而唔爛,好解膩。

最欣賞佢哋將越南菜發揮得咁出色,傳統同創新都做得好好。
2024-12-05
午餐
  • PHO BO WAGYU (Roasted Bone Marrow)