2023-09-07
每次跟住哩個朋友食飯,一定會飲到好咖啡 🥰同埋佢會搵定好食嘅餐廳,我只係需要留肚跟住佢就可以🫢之前曾經問過佢太古區有咩好咖啡推介,當時已經推薦哩間餐廳俾我。今日佢就帶埋我一齊黎哩度食晏。餐廳係太古坊入面,如果有去過太古坊嘅朋友都知道,太古坊有好多座,而且唔係用數字排,所以花咗少少時間搵哩間餐廳。遠遠已經聞到咖啡香,因為係星期日嘅關係,餐廳人流唔多,而且我哋到達嘅時候都只係11點左右,未到真係lunch hour。餐廳樓底高,木色做主題,令人感覺放鬆,加上人流唔多,可以安靜咁嘆一杯靚咖啡。Tiger Prawn Spaghetti in Spicy Tomato Sauce ($121)蕃茄汁帶微辣,蝦肉質彈牙,成個意粉都好入味。醬汁夠杰身,所以好掛汁。Pesto Chicken with Tomato and Mozzarella Cheese Panini ($73)唔想食太heavy,揀咗一份意大利包。雞肉好嫩,配埋微暖半溶嘅芝士,好滿足。Cappuccino ($41)Latte ($38)兩杯咖啡都係揀咗Alchemy Blend,係偏向nutty嘅咖啡豆。杯碟係有質感嘅Lo
同埋佢會搵定好食嘅餐廳,我只係需要留肚跟住佢就可以🫢
今日佢就帶埋我一齊黎哩度食晏。
蕃茄汁帶微辣,蝦肉質彈牙,成個意粉都好入味。
醬汁夠杰身,所以好掛汁。
唔想食太heavy,揀咗一份意大利包。
雞肉好嫩,配埋微暖半溶嘅芝士,好滿足。
Cappuccino ($41)
Latte ($38)
杯碟係有質感嘅Loveramics。
不過Cappuccino用嘅杯,同我哋認知有啲唔同。Cappuccino係用高身嘅細杯,反而latte係用正常嘅肥咖啡杯。可能係我對咖啡唔太熟悉🤔
但咖啡本人係好香好滑,值得一試。
試完咖啡覺得鍾意,可以買咖啡豆返屋企自己沖。
無磨豆機的話,可以買掛耳咖啡包。
掛耳咖啡包有分水洗同日曬豆,有興趣可以問下職員,職員會逐一介紹唔同咖啡包嘅特色。