2017-05-11 529 瀏覽
星期五的晚上,來到魚米的柴灣店,已經八點多了,仍有不少食客,難怪魚米開到十幾家分店。找了一個背着牆坐的梳化位,e... 點解有D熱風在背後吹出嚟,原來牆後是廚房,幅牆漏風 餐牌上,魚類選擇多,而且是原條上,其實而家係街市買魚也不是便宜,之前食過魚米幾次,都覺得性價比算中高。今次選擇了左口魚,上枱的時候,剛剛炸好的魚還滋滋聲響,見到都覺得熱氣,但唔肥唔熱氣又點會好食呢?米線麵質軟硬適中,腐竹也跟魚湯底很配。講返條魚,魚的正面炸得香脆,魚肉鮮嫩,飢詩以光速 KO 咗正面,可惜當反轉食底面嘅時候,實在太油了,油得像返炸食物一樣(希望唔係啦),大家都知左口魚嘅背面肉比較薄,加上實在太油,有啲尾中不足嘅感覺~