其實呢間《○de▽ 鯛白湯らーめん》,响香港來講都非常有名氣,大家都唔會陌生。最成功嘅地方我認為莫過於,一,佢捕捉到巿場空缺,响香港做鯛魚拉麵嘅佢係唯一一間。二,佢嘅產品係真係有質素。我大概大半年前都有食過,不過當時冇記低食評,印象已經唔深,所以重新探一探店,評一評。《鯛🐟 白湯拉麵🍜》香味 (4/5) - 香味非常夠。有別於一般魚介拉麵嘅氣味,佢個香味係高雅d,清新d。湯頭 (3.5/5) - 味道方面係好嘅,魚味係濃郁嘅,鹹度剛剛好,不過,因為呢碗係鯛白湯,所以我會預期佢個湯會同一般白湯一樣,會比較順喉絲滑。但,事實並非如此。佢個湯嘅質感其實都幾沙,同順喉絲滑好似扯唔上任何關係,我認為如果佢個名叫“鯛沙湯”或“鯛白沙湯”拉麵就更加合理得多。不得不提係,食到尾聲嘅時候,湯入面會赫然發現湯入面有唔少碎骨粉,今個湯同白湯呢兩個字嘅預期越扯越遠。另外想話,第一啖入口時,除左鯛魚嘅味道之外,仲有一股強烈嘅沙丁魚或秋刀魚嘅味道,咁就有好有唔好。好嘅係,令成個味道👅嘅層次增加,因為唔係得一款魚嘅味。唔好嘅係,鯛魚嘅獨特性會比其他魚類蓋過,因為沙丁魚或秋刀魚嘅風味都強烈。不過我明白一點,鯛魚本身嘅

《鯛🐟 白湯拉麵🍜》
鯛🐟 白湯拉麵🍜

另外想話,第一啖入口時,除左鯛魚嘅味道之外,仲有一股強烈嘅沙丁魚或秋刀魚嘅味道,咁就有好有唔好。好嘅係,令成個味道👅嘅層次增加,因為唔係得一款魚嘅味。唔好嘅係,鯛魚嘅獨特性會比其他魚類蓋過,因為沙丁魚或秋刀魚嘅風味都強烈。不過我明白一點,鯛魚本身嘅價格係屬於偏高,如果唔用其他價格偏低嘅魚平衡返成本,個麵嘅定價可能會過高。然而,就算用唔同嘅魚湊埋一齊,個味道都係幾好。

講開個湯,一定要提埋碗邊嘅柚子醬。可能店家想打穩陣波,怕d心急顧客會成篤撈晒落去,破壞左個平衡度,所以個醬嘅濃度係頗低,都相當淡口,柚子味都係僅僅食得出。我認為呢個柚子醬,冇特別提升到個湯嘅層次,柚子味亦唔出,可有可無。

麵條 (2.5/5) - 麵條方便,講真都相當之唔特別。佢係屬於細麵於中細麵之間,直身,個麥味唔強,而比較大嘅問題係,個麵並不爽彈,食起上來少少糊口。

配料 (3.5/5) - 首先就係鯛魚肉,响個麵嘅中間會放左一堆仔嘅鯛魚肉碎,有燒過,有刻意調味,不過食唔出佢放左咩粉,貌似七味粉但完全唔辣,估計係用甜椒乾磨粉呱。明白因為成本考慮,點都唔會比大大塊魚柳架喇,魚肉碎上口感就係有d唔滿足,不過賣相都算靚,調味香味都算足,所以都中上。

豬叉燒,係我食過咁多豬肩肉當中,甘香肉味係最欠奉嘅。或者,可能店家係刻意避免豬肉味會蓋過魚味呱。

方面,有兩塊,為配合店名,刻意切成一塊圓形⭕️,一塊三角形🔺。心機同點子係有,但最大問題係,塊荀係煮到過腍,荀應有嘅爽脆口感完全冇左,荀味亦頗淡。呢兩塊荀唯一嘅作用就係影相特別d呱,我就認真麻麻地。

溏心蛋方面,心機一定十足啦,自稱係用櫻木煙燻,係咪真係櫻木我就唔識辨別,不過煙燻味係好出,特別係蛋白部份相當夠香夠味,成隻蛋嘅完成度係相當高。

整體 - 值得小推薦 👍👍👍 唔係大推,因為佢價格偏貴,而配料同麵條嘅滿足度不足,但湯嘅味道係好,所以都小推一下。
題外話/補充資料: 店家嘅個性非常突出,一來,產品嘅風格同呈現出黎嘅效果可以話好獨到(特別係識噴煙嘅沾麵,下次試)。二來,個店名,有邊個香港人識讀得正確呢?大部份我嘅朋友提起呢間店,都係話"食鯛魚拉面間店",而係唔會講得出個名。無他嘅,個名咁有性格,用○同▽混入個名道,點讀喎。我以前冇特別留意,我會叫佢做 “啊嗲”,因為我以為 ○係日文個 O(お),お 係讀 “啊”, 而 de 係讀 “嗲”。但睇真d,正確嘅讀法應該係 “まるでさんかく” (Maru De Sankaku)
2024-10-28
鯛🐟 白湯拉麵🍜