2017-02-01 518 瀏覽
還是新年,你們要上班了沒有?幸好我還多了兩天的假期,如果不是的話,通宵了幾天是會死的。。狠狠地死去。原來人大了是不能通宵的,現在成個人無力無氣,又周身唔舒服,最激烈係個喉嚨,痛到雲,食嘢嘅胃口都無唒。不過人又始終要食飯,揾d自己中意食嘅,填飽下個肚。第一時間到呢間拉麵,見到佢絕妙嘅組合,就係生啤配餃子。係喉嚨痛呢啲咁嘅時候,想下下火文嘅恩物。一啖飲左落去,個人爽唒。呢隻啤酒嘅,飲落口d泡泡好creamy,味道略帶小小甘苦,濃度係中等,幾好。呢度除咗正宗嘅日式湯拉麵之外仲會有埋沾面可以食,我個人比較鍾意食沾麵,所以就叫咗嗰個佢哋招牌嘅牛筋黑沾麵。佢個沾麵湯底做得非常之好,味道非常之濃郁,除咗有濃濃嘅豬骨香之外,仲會帶咗啲牛味。入邊嘅餸除咗會有正常有嘅叉燒之外,仲會有牛筋粒,牛筋已經預先淋左,非常之入味,咬落好軟熟,唔會有韌嘅感覺。個嘅面係屬於粗身嘅拉麵,咬落去非常之有口感,好煙韌。蛋的香味不時發出。麵亦做到比較黏身,汁可以充分掛到麵上。另一個叫咗個最傳統嘅豬骨拉麵,呢一個豬骨拉麵係用咗幼嘅面,食落去就比較淋身。湯底都係好濃,豬骨味重。而辣度,可以揀選自己喜歡的,有基本,2度同激辛。我今次
另一個叫咗個最傳統嘅豬骨拉麵,呢一個豬骨拉麵係用咗幼嘅面,食落去就比較淋身。湯底都係好濃,豬骨味重。而辣度,可以揀選自己喜歡的,有基本,2度同激辛。我今次就揀咗個基本,唔算辣,味似五味粉嘅辣香。
佢嗰度嘅小食呢就有炸雞,餃子同埋吉列生蠔三款,今次我試咗其中嘅兩款。炸餃子同埋炸雞炸雞可以跟拉麵追加為定食。味道係傳統的日式炸雞,啡色的外表,雪白的肉色,雞嘅肉汁保留於雞內,再加上沙津醬,無得輸。
估唔到唔係旺區都會有d甘有質素嘅拉麵。話時話比起銅鑼灣嘅拉麵街質素確係有過之無不及。有時唔一定要排長龍嘅拉麵先好食嘅。