尖沙咀呢間老牌印度菜已經有50幾年歷史,歷史悠久,雖然開喺黃金地段,裝修走奢華宮廷風,仲係米芝蓮推薦餐廳,但tasting menu 只係$448 就可以試足多達13道正宗印度菜式‼️比到少食印度菜嘅我好大驚喜!難怪當日星期六晚去到8點幾係滿座!如果要慶祝食厭西餐嘅話,好推薦黎呢到渡過充滿異國風情嘅一晚🇮🇳🪷AMUSE BOUCHEPani Puri 薯仔扁豆脆球配薄荷汁🥔係一種地道嘅印度街頭小食,外殼空心呈圓球形狀,由細脆麵皮製成。入面加咗馬鈴薯泥、豆泥、洋蔥、酸梅汁等APPETIZERSMalabar Crab Taco 蟹肉夾餅🦀一口size嘅印度烤餅入面充滿絲絲蟹肉,蟹肉份量超多,連埋新鮮蔬菜同秘製醬汁~超好味!Lamb Galouti Kabab 五香羊肉餅🐑印度五香羊肉餅加入咗唔少特色香料,例如芝麻籽、咖喱粉、辣椒粉等...食落口感似平時嘅煎漢堡排!羶味不重!Chicken Tikka 炭燒雞柳 🍗千祈唔好比炭燒雞柳外表嘅鮮紅火焰色呃到!食落滿口燒烤香味,因為煮嘅時候加入Yoghurt一齊調製, 口感更加順滑細膩而且又唔會覺得辣~Truffle Butter Chicken

AMUSE BOUCHE
Pani Puri 薯仔扁豆脆球配薄荷汁🥔

APPETIZERS

Malabar Crab Taco 蟹肉夾餅🦀

Lamb Galouti Kabab 五香羊肉餅🐑

Chicken Tikka 炭燒雞柳 🍗

Truffle Butter Chicken 松露奶油咖喱雞🐔
松露奶油咖喱雞無論配合番紅花飯定烤餅食都一流~雞肉非常嫩滑,而且果種蒜香牛油味更加主宰成道咖喱菜式嘅味道同埋香氣!

Kadai Prawns 鑊仔洋蔥蕃茄燴鮮蝦🦐
Kadai蝦堪稱係印度東部海鮮料理嘅代表之一,蝦肉用低溫慢煮方式而製,蝦肉更加彈牙而且入面嘅鮮甜計液得以保留。連埋其他配菜例如彩椒、洋蔥同蕃茄,真係色香味俱全🌈

Dal Makhani 奶油香草燴黑扁豆紅腰豆
黑扁豆同紅腰豆都被磨成濃稠嘅醬,同Truffle Butter Chicken一樣,辣辣地嘅香料好match印度烤餅一齊食~

ACCOMPANIMENTS:
Garlic Naan 蒜蓉烤餅
Saffron Basmati Pulao Rice 番紅花飯
Gol Gappas 酥炸麵餅配石榴汁
*以上三種伴菜隨個人喜好沾Truffle Butter Chicken/Kadai Prawns/Dal Makhani一齊進食

Gajar Halwa - Warm Carrot Cream Pudding 胡蘿蔔熱布甸🥕
印度風味嘅甜品真係同想像中有好大分別!胡蘿蔔磨成紅色糊狀,入面加入少量牛奶調製~估唔到味道幾乎同甜薯蓉一樣,非常易入口

Kesar Kulfi 紅花果仁印度雪糕🥜🍨
無論係外表同味道都有D似菠蘿味嘅雪糕

Masala Tea 拉茶🧋
依杯印度拉茶一定係我飲過最好飲嘅奶茶!香料味重又唔會蓋過茶味,口感絲滑,而且真係feel到味道有層次兼慢慢響口腔散發出嚟,為呢晚畫上完美句號!

2024-05-11
  • 松露奶油咖喱雞柳