2K
2010-11-13 19 瀏覽
7-11-2010星期日 dinner 又要自己搞掂, 朋友捱義氣陪我食, 仲帶路嚟到佢公司附近呢間佢話「幾好食」的泰 / 越 / 星馬 / 印尼食店 2 人叫了一人一飲品, 及 share 一碟菜, 一款肉, 半打 (揀了兩款) 沙爹串燒及一份咖喱, 再加一份蒜蓉包送咖喱, 整體幾滿意, 仲食到超飽:-火龍果沙冰: 泰啤賣晒, 唯有飲 smoothie 吧, 而揀火龍果就純粹覺得應該會無咁甜 飲落比預期中甜了少少, 不過其實甜度可以接受的, 質地細滑, 火龍果味清香突出, 幾好飲 平日覺得火龍果較淡口, 火龍果打成的飲品都係第一次飲, 原來又不錯喎. 朋友飲龍眼冰, 試了少少亦覺得甜度剛好又夠凍, 滿意的.串燒沙爹牛/ 雞: serve 時已聞到好香燒烤味 兩款肉都醃得好入味, lemongrass 味香, 食落少少甜又軟腍, 雞肉就直程係嫩滑的 牛肉的牛味亦唔輕, 配上少少辣, 幾甜又帶椰味的沙爹醬, 正! 比最近喺尖東沙爹名店 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid
龍眼冰
淨火龍果打成的 smoothie 都係第一次飲
沙爹串燒超好食!
豬頸肉 ok
貴妃苗我可以一人獨食一碟!
「麵包咖喱雞」原來係「酥皮湯」d friend...
酥皮極鬆脆; 咖喱汁亦不錯
蒜蓉包夠脆但唔夠蒜味, 牛油就夠晒多...

7-11-2010

朋友飲龍眼冰, 試了少少亦覺得甜度剛好又夠凍, 滿意的.

串燒沙爹牛/ 雞: serve 時已聞到好香燒烤味
比最近喺尖東沙爹名店 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2114577) 的, 呢度個沙爹汁無咁香濃, 但呢度 d 肉比嗰邊仲好食, 值得試試.

炭燒豬頸肉: 薄切得很, 食落乾身香口, 質地亦爽身, 不過我覺得有點乾得滯; 中間的醬汁就無試了, 唔知咩嚟?

蒜蓉炒貴妃苗: 本身勁鍾意食炒貴妃苗, 所以某程度上係為了呢碟菜而來
呢度的炒得熱辣辣, 獨有的「草青味」點到即止, 食落清爽嫩綠, 食唔停口!
小時候去「蕉葉」(現已全線執笠) 次次都會 order 馬拉盞炒貴妃苗又次次都食得好開心, 而家卻好似好多地方都唔供應呢隻菜苗, 係咪成本太高? 還是香港人唔鍾意食?

越式麵包咖喱雞: 本來以為係挖空麵包再「釀」入咖喱, 嚟到原來只係面頭蓋上酥皮, 乜咁似 Pizza Hut d「酥皮湯」
酥皮熱辣辣的又「千層」, 食落鬆脆酥化, 正
朋友比我更唔食得辣, 揀「越式」都係因為辣極有個譜
, 咖喱汁亦的確一 d 都唔辣, 不過仍然香濃又帶甜, 好食
雞件係配角, 但件件入味又嫩腍, 又不錯喎.

咖喱幾有驚喜, 結果追加一客蒜蓉包食咖喱汁
包身烘得外邊極脆, 中間就仍然軟熟, 本身的蒜蓉味較淡, 但 salted 牛油塗得夠晒多, 就咁食都已幾香, 蘸埋咖喱就當然無可能唔好食吧.

食物不錯, 配套亦好, 2 人有 4 人梳化卡位坐, 店員又友善有禮及有求必應, 印象很不錯.

連加一埋單每人約 $170, 唔平, 不過有時食泰菜唔係「辣」或「九龍城」就一定係好的, 呢度各方面都令人滿意, 值得試試.
2010-11-07
淨火龍果打成的 smoothie 都係第一次飲
沙爹串燒超好食!
貴妃苗我可以一人獨食一碟!
「麵包咖喱雞」原來係「酥皮湯」d friend...
酥皮極鬆脆; 咖喱汁亦不錯
  • 串燒沙爹牛/ 雞