2024-03-28
今晚陪男友去食佢最愛嘅日式燒肉🥩 其實平時我對燒肉唔係好大癮,但佢就耐唔耐提起「好似好耐無食燒肉…」見佢呢排返工辛苦,所以今晚俾佢如願以償😆之前一直book mark左燒肉臻,最主要係因為佢有部清酒任飲機,只要每人$148就可以任飲清酒😱 我男友無酒不歡,平時又最鍾意食燒肉,呢度真係啱晒佢,成晚開心仔不停行出行入玩部清酒機🍶鹿兒島A4和牛盛盒 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️一盒可以試盡3款鹿兒島牛肉🤤 分別係和牛背峰、和牛肉眼蓋同埋和牛三角胸小排🐂 個人平時都比較鍾意偏多油脂、肉質比較軟淋嘅牛肉,所以3款當中和牛三角胸小排最啱我口味,食落口有融化嘅感覺!而男友就最鍾意和牛背蜂,油脂均勻、咬落有口感,肉味好濃,好滿足!美國厚切牛吞 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️每次食燒肉必點牛吞,好鍾意嗰種彈吓彈吓嘅肉質😝 牛吞勁厚切,加少少鹽已經好夠味,完全唔駛沾汁~伊比利亞夾心肉 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️夾心肉勁有驚喜❤️ 上枱時以為係普普通通無咩特別嘅豬肉,燒起切開後肉質帶粉紅色,食落仲要好嫩好有肉味,勁加分!伊比利亞豬肋條 ⭐️⭐️⭐️⭐️對比夾心肉,豬肋條肉味較重,口感亦會比較有咬口~ 男友比較鍾意豬肋條,但個人就投夾心肉一票🗳炭火雞 ⭐️⭐️⭐️⭐️食咗牛食咗
鹿兒島A4和牛盛盒 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
美國厚切牛吞 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
伊比利亞夾心肉 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
伊比利亞豬肋條 ⭐️⭐️⭐️⭐️
炭火雞 ⭐️⭐️⭐️⭐️
食咗牛食咗豬心思思想試埋個雞,揀咗個名比較特別嘅炭火雞~ 雞肉嫩滑調味得宜好好食,但比起豬同牛,雞就俾佢地搶咗少少風頭🤫
日本雞心 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
誠意推薦💗 本身已經勁鍾意食內臟,所以見到餐牌有就一定會試!原來雞心係可以外脆內軟,燒完一啲都唔靭,細細粒食吓食吓好爽口~
活蟶子 ⭐️⭐️⭐️⭐️
好大隻蟶子😍 一邊燒一邊期待快啲食到!我地一人一隻,雖然係燒,但蟶子入面仲係好多水份好多汁,食落鮮甜,唯一缺點就係每人叫得一隻唔夠喉🥲
白鱔 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
我好似第一次喺香港食燒肉叫白鱔,但食完蟶子次後想再食多樣海鮮~ 白鱔燒起來超級好吃,表面燒到脆脆地,但魚肉一啲都唔乾,沾少少鰻魚汁會仲好食👍🏻
酒盜薯仔沙律 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
沙律上面嘅酒盜係醃製魚腸,食起來咸香咸香的,所以一定要拌勻沙律後先食,再配上沙律汁,係肉與肉之間嘅清爽之選💦