2018-05-14 297 瀏覽
星期六夜晚8點左右,見唔洗等位就有得入,所以就抱住一試既心態去食。坐低嗰下先望個餐牌,本身想叫碟菜食,但見到個價錢有少少卻步(因為成$88)。好彩未落單,咁啱見到隔離叫左碟菜,嘩!細碟到...半斤菜都無,就收$88,梗係唔會叫啦!最後我地叫左泰國菜必叫既冬陰公、香葉肉碎炒飯同烤尤魚。首先上枱既係香葉肉碎炒飯。炒飯略為濕,無乜肉碎,味道尚可接受,但裝飾既菜令碟飯略為減分。之後上既係冬陰公,我地叫左個細既(佢有個大既,價錢差幾廿蚊左右,問店員個size幾大分別,佢話唔大分別)。個湯唔算辣,但比出面一般食開既較酸,蝦得三隻,都算大隻。但佢落既落唔係一般會落既草菇,係秀珍菇同珊瑚菇。最後上菜既係烤尤魚。以價錢黎講($88),都算係大隻,食落有烤既味道,口感唔會因爲烤而好乾,但佢俾既醬汁就細碟到唔夠點,而且唔點就咁仲好食。算係三碟入面較滿意既一碟。其實唔計食物,環境坐落唔係好舒服,同隔離枱完全無空間可言,講乜野隔離都聽到。如果想靜靜地食飯,呢度唔會係一個選擇,好有壓迫感。但如果喺大埔突然想食泰國野,呢間都可以係提供俾你頂下癮既選擇。

最後我地叫左泰國菜必叫既冬陰公、香葉肉碎炒飯同烤尤魚。

香葉肉碎炒飯

冬陰公(細)