2022-04-29 496 瀏覽
幫襯咗呢間上海店已經幾年 一直都未有寫食記 因為覺得這間食店很普通 但最近發覺香港開咗好多唔同嘅上海菜館 反而這間連鎖餐廳就減少咗分店數量 所以今次特別認真地影低圖片和用文字記錄一下這個炒飯質感好油 炒工麻麻 其實食唔出擺咗咩料 份量足夠飽 但因為太油和比較貴 所以絕對唔推薦 在下午茶餐單上算係貴價嘅其中一款 都係上海炒法 因為我曾在金滿庭下午茶試過 但佢哋嘅名字會搞鬼好多 好似唔知叫咩傻佬還是肥佬炒飯 這個是附送嘅點心 其實佢哋嘅計絲粉皮會比較正 但都係超油膩 所以今日選咗這個睇落比較健康嘅餃子🥟口感和餡料都幾好 一個人都食得晒又唔會太有罪惡感這個炸物都係附送的 好油膩和無咩味道 口感似炸春卷 但因為係素食其實真係出唔到咩味道 只係感覺到一層層炸到好油嘅腐皮嫩雞煨麵 因為那個炒飯超油 所以都唔敢再點炒嘢食 最後點咗湯麵🍜 份量睇落勁大碗 但放心食 因為一個人份量㗎炸那些嫩雞食落零味道 根本就係冰鮮雞 那些菜好散 嗰湯又偏鹹 總結報告:今餐其實比之前已經貴左 因為又加咗價 已經唔再吸引 食物方面更加退步到失望嘅地步 好似想將所有食材炸晒佢哋就算侍應安排枱方面都有啲失望 兩個人迫在一角

老上海炒飯

菜肉餃

又唔會太有罪惡感
香煎素鵝

只係感覺到一層層炸到好油嘅腐皮

嫩雞煨麵

那些嫩雞食落零味道 根本就係冰鮮雞 那些菜好散 嗰湯又偏鹹
侍應安排枱方面都有啲失望 兩個人迫在一角 放食物都無位置 佢只想將所有人習中在某些位置方便管理
2022-04-23
老上海炒飯