聖誕節嗰日lunch去飲茶,喺利舞臺嗰邊搭電梯上去,見到有分5樓同埋5M,因為5樓一開門嗰度我哋淨係見到似後廚雜物房咁嘅樣,所以我哋就上埋去5M嗰度,一出就發現佢應該係VIP房嚟嘅,但因為個電梯仲有人所以我哋都被迫出咗嚟先。然後就有個職員好大反應咁樣衝過黎話你哋唔可以咁樣出嚟,快啲入返lift啦!落返去5樓啦!我哋完全係進退兩難,因為架lift其實已經係有人閂緊門,冇可能咁樣沖返入去,然後個職員又好似當你係狗咁趕走。因為佢成層都係得一台客,其實應該係人哋book咗嘅,隔離其實有個樓梯係可以落返去5樓人哋飲茶嘅地方,即係好多人影相嗰個水晶燈隔離嗰條樓梯。咁我就問個職員可唔可以喺呢條樓梯落去,問咗兩次佢都冇答,淨係係咁好大反應咁話快啲走啦快啲走啦!總之好冇禮貌。然後佢就直程閂咗樓梯嗰對門。我就真係完全唔明囉,你唔俾人上樓梯,咁係因為樓梯上邊嗰層係5M VIP房姐,咁我而家出錯咗,我用返樓梯落返去,有咩問題先?唔得你都話聲俾我聽啊,唔係咁嘅態度下話!OK,之後我哋等lift落返去5樓,其實等咗15分鐘已經有位。先講嘢食啦,因為啲嘢食其實都冇咩好講咁一般,講完。另外其實都仲有個插曲,我哋嗌咗個

另外其實都仲有個插曲,我哋嗌咗個香片同埋滾水,然後上到嚟,個香片茶壺裏便其實都係清水,佢完全係冇放到茶包,我哋同返其他職員講,佢哋淨係搵個碟仔裝住俾返茶包我哋叫我哋自己放返落去。

成件事完全唔知啲職員想點,我理解喺節日要返工可能大家心情都未必好?但係我有俾錢我係客,唔應該受到啲咁嘅對待。又唔係話平,又唔係話好好食,又唔係服務態度好,做飲食最重要都係呢三樣嘢姐,但係呢三樣嘢都冇嘅話,咁就真係差囉。
2022-12-25
下午茶