2018-06-03
訂了枱來試試有名的倫哥火鍋,八點多來到也是全店滿座的,不少食客都是一家大細來,似乎不少街坊幫襯。店員先送上前菜,一碟四季豆,一碟木耳,辣辣地幾開胃喎。餐具乾淨,感覺不錯。醬料不用額外收費,有蔥,芫荽,辣椒,生蒜等,不算多款式。再來是鮑魚冬菇,好爽口呀。是日刺身是象拔蚌 ,勁鮮甜喎!仲有水果送,食啲餐前水果開開胃吧。飲品有罐裝汽水同涼茶等,試了呢枝五花茶,微甜又夠冰凍,正喎,手快有手慢無㗎,飲左兩壺就被清櫃。仲有碟豬皮魷魚,仲諗有用黎做咩,原來係加入雞煲到食,吸了醬汁好味。前菜未食完雞煲就到了,要了小辣,感覺上一點都不辣,下次可以揀重口味少少。餐紙上介紹雞煲要兩分鐘攪一攪,攪夠四次就食得。食到咁上下就可以加埋啲豬皮魷魚吸味,好爽口好正呀。雞件入味,連雞煲都可以無限添加㗎,我見有枱客勁鍾意食雞煲,encore左三次!打邊爐料,有幾款手工餃,雲吞大大隻蝦好爽口。手打墨魚滑,一黑一白型喎,彈牙又多墨魚肉,好食。另外仲有丸類啦,橙色粒芥末海膽丸勁正,牛丸有芝心㗎麻吉燒層年糕瀜左都好好味。響鈴同炸魚皮,夠脆口!蔬菜籃有好幾款菜係入面,唐生菜,油麥菜,仲有海鮮菇等,菜翠綠新鮮。手切牛頸脊,有咬口又重
好,轉煲打邊爐啦。
湯底要左時令水果鍋,入面有哈蜜瓜,西瓜,木瓜,粟米等,甜甜地又鹹鹹地,特別得黎又幾好味喎。 哈哈,龍蝦打邊爐真係好過份呀~ 食完仲有 甜品送,3.6牛乳的燕窩燉奶黎,好滑、微甜、微溫,幾好味噃。
個餐本身真係好多野食,雖然話係任食(不包牛同海鮮),但基本上無encore過,哈哈,枱上都食唔哂啦,好誇張呀,二人份量多到咁,響鈴都五條,其他野全部x3,食哂後飽到一個點!